Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rajčica za preradu
  • 30.06.2022. 18:00

Suša smanjuje prinose industrijske rajčice - čeka nas manjak kečapa i sosa?

Ova vrsta se uzgaja na otvorenom, što znači da se ne može kontrolirati okruženje u kojem raste

Foto: Depositphoto/WHPics
  • 1.504
  • 133
  • 0

Ljubitelji kečapa, pizza sosa i drugih prerađevina mogli bi se suočiti s manjim količinama omiljenih proizvoda. Klimatske promjene stoje na putu visokih prinosa.

U studiji objavljenoj u Nature Food predviđa se da će porast temperature smanjiti prinose industrijske rajčice širom svijeta, posebno sorti koje se koriste u proizvodnji kečapa. Globalna ponuda za preradu će se smanjiti za 6 posto do 2050. godine u odnosu na promatrani period od 1990. do 2009. godine. Najviše će biti pogođeni talijanski uzgajivači i prerađivači.

Davide Cammarano, profesor na Sveučilištu Aarhus i glavni autor, je istaknuo da se rajčica za preradu uzgaja na otvorenom, što znači da ne možemo kontrolirati okruženje u kojem raste. Zbog toga je izuzetno osjetljiv na klimatske promjene.

Upotrijebljeno pet klimatskih modela

Dok je fokus znanstvenika na pšenici i riži, kao osnovnim namirnicama, ovo je prva studija koja se bavi globalnim pregledom utjecaja klimatskih promjena na ovom omiljenom povrću. 

Njezin koautor, Dev Niyogi kaže da se vrlo malo zna o tome kako će klimatske promjene utjecati na ovakve, specijalne usjeve. Ova namirnica ima nevjerojatan globalni otisak u hrani i važan je izvor hranjivih tvari i sastojak u kuhinjama širom svijeta.

Što je pizza bez kečapa? (Foto: Depositphotos/Romaset)

Pri izradi ovog dokumenta je korišteno pet različitih klimatskih modela koji informiraju o tri različita scenarija. Fokus je bio na tri zemlje koje su vodeće u ovoj proizvodnji: SAD, posebno Kalifornija te Italija i Kina. One zajedno proizvode oko 65 posto svjetske prerade rajčice.

Svi dobiveni rezultati su pokazali da će u u narednih 30 do 40 godina doći do dramatične promjene i pada prinosa za sve tri zemlje. Južna Kalifornija i Italija suočavaju se s nedostatkom vode, posebno Italija.

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 eura

Studija predviđa povećanje prinosa za sjevernu kinesku provinciju Gansu i susjednu državu Mongoliju, ali je to samo djelić trenutne proizvodnje u Italiji i Kaliforniji.

Rezultati studije trebali bi postati jedan od elemenata u izradi procjene ranjivosti, što bi moglo pomoći u određivanju istraživanja i realizacije strategija za budućnost.


Tagovi

Proizvodnja kečapa Klimatske promjene Suša Industrijska rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]