Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FEDIOL
  • 05.05.2022. 13:30

Suncokretovog ulja na tržištu EU ima - padaju li i cijene?

Flaširano suncokretovo ulje danas je dostupno u EU, pa uzrok praznih polica u nekim supermarketima valja tražiti negdje drugdje, napominje evropsko udruženje proizvođača FEDIOL.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 222
  • 24
  • 0

Tržišna situacija za suncokretovo ulje na početku rata u Ukrajini bila je poprilično napeta, a rezultat je panične kupnje zabrinutih potrošača.

No, evropsko udruženje proizvođača FEDIOL saopćilo je da se situacija posljednjih sedmica popravila. Kako navode, proizvođači suncokretovog ulja prilagodili su se smanjenom snabdijevanju iz Ukrajine, a dio pošiljki iz te je zemlje ipak stigao željeznicom i kamionima.

"Proizvođači biodizela smanjili su upotrebu suncokretovog ulja, a proizvođači hrane počeli koristiti druga biljna ulja, poput ulja repice", navode iz ovog udruženja. Kako dodaju, preusmjeravanje biljnih ulja u proizvodnju hrane ublažilo je pritisak na potražnju za suncokretovim.

Ulja ima, a police trgovina prazne

"Obim neće dostići pošiljke koje su prije početka rata otpremane morskim brodovima, ali poboljšava situaciju na tržištu i pomaže uljarama da odgovore na potražnju za suncokretovim uljem u EU", ističu. 

Kako kažu, uz trenutno veću dostupnost počele su padati i cijene, a ulje uljane repice više se ne koristi kao zamjena. Flaširano suncokretovo ulje danas je dostupno u EU, pa uzrok praznih polica u nekim supermarketima valja tražiti negdje drugdje, zaključuju.

Zašto je poskupilo domaće suncokretovo ulje - 4,85 KM po litru?

Prema službenim podacima EU oko 260 hiljada tona ukrajinskog suncokretovog ulja uvezeno je između 27. februara i 1. maja. Dok se obično vozilo oko 200 hiljada tona mjesečno, saopćio je FEDIOL početkom marta.


Tagovi

Suncokretovo ulje Biljno ulje Nestašica Cijene ulja Uvoz iz Ukrajine


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.