Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indijski orah
  • 28.02.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Šta se sve može napraviti od indijskog oraha?

Dijana Milošević, u okviru svog Vega brenda nudi alternative mlečnim proizvodima, od sira i raznih namaza do putera. Glavni sastojak je indijski orah.

Foto: Dijana Milošević
  • 1.390
  • 76
  • 1

Mlada preduzetnica iz Beograda Dijana Milošević u želji da jede kvalitetne zamene za mlečne prozvode upustila se u avanturu sopstvene proizvodnje. Kao vegetarijanac od 2002. godine živela je Izraelu, a kako sama kaže, uživajući u tamošnjim ukusima i "razmazila" svoje nepce.

Vrativši se u Beograd 2018. godine nije imala prilike da kupi date proizvode i tako krenula da sama istražuje. Vremenom je usavršavala svoje recepte, proširivala vidike i tehnologije proizvodnje veganskih sireva, soseva, namaza.

"Želja da uživam u ukusu i da zadovoljim svoja čula bila je velika", ponosno priča Miloševićeva.

Ručno pravljeni proizvodi

Spletom slučajnih okolnosti maja 2021. godine kada je ostala bez posla saznala je za konkurs nacionalne službe za zapošljavanje za subvenciju i podsticaj privrednika u Srbiji.

"Aplicirala sam i prošla konkurs."

U ponudi veganski sirevi i namazi

Kada je dobila subvenciju, seli se za Ćupriju sa svojom trogodišnjom ćerkom i započinje mini proizvodnju veganskih sireva i namaza od indijskog oraha.

"Svi proizvodi su ručno pravljeni od celog ploda indijskog oraha, bez dodatka skroba - od indijskog oraha i mleka. Pravim jogurt koji obogaćujem kulturom kinoe i tako dalje razvijam sireve", objašnjava naša sagovornica.

Osnovna sirovina iz maloprodaje

Svi proizvodi su posni, punog ukusa i teksture.

"Ceo Vega brend razvijala sam sama; od logoa, nalepnica, fotografija, sajta, instagram profila."

Sirovinu za proizvodnju nabavlja po, kako kaže, visokim cenama u maloprodajnim objektima zdrave hrane. Trenutno u ponudi ima krem sir, naćos namaz, čedar, feta, parmezan i puter. Svaki od proizvoda ima svoj poseban tok proizvodnje, tako da je za izradu fete potrebno i do dve i po nedelje za ceo proces.

Namazi od povrća na malo drugačiji način - visoko ocenjeni

"Postoje ljudi koji su alergični na mlečne proizvode i ne konzumiraju iste, neki to ne jedu iz ekoloških razloga, neki poste, a neki iz želje i ljubavi prema životinjama. Svaki proizvod iz ovog asortimana je posebno, sa velikom pažnjom i ljubavlju pripreman, odiše punoćom ukusa i teksture i u njima sva čula uživaju", ponosno priča Miloševićeva.

Alternative u biorazgradivom pakovanju

U Srbiji iz godine u godinu raste potražnja za alternativnim mesnim i mlečnim proizvodima. Otvaraju se restorani, kiosci, prodavnice specijalizovane za promet takvih proizvoda.

"To mi daje veru i želju da nastavim ovim putem i proširim asortiman. Svakodnevno radim na mojim proizvodima, usavršavam, isprobavam nove recepte, a u budućnosti će asortiman biti mnogo širi i veći. Trenutno radim na jednom velikom i rekla bih jako zanimljivom projektu u pitanju je jedan inovativan proizvod koji će uskoro biti biti deo Vega porodice."

Vega proizvodi namenjeni onima alergičnim na mlečne proizvode

Želja joj je da pakovanja budu reciklažna i bioazgradiva.

"Uspela sam u toj zamisli sa četiri proizvoda koji se nalaze u teglicama. Za druga dva proizvoda nisam još uvek uspela da nađem adekvatno rešenje. U pitanju su proizvodi koje pakujem u plastične vakum kese. Nalepnice koje koristim su papirne, a za transport su kartonske kutije punjene rafijom", kaže ova preduzetnica.

Njeni proizvodi u sebi pored indijskog oraha sadrže i jabukovo sirće, vodu, morsku so, nutritivni kvasac, tečni dim, od začina papriku, kurkumu, zatim kinou, rafinisano kokosovo ulje, suncokretovo ulje i drugo. 


Foto prilog


Tagovi

Vega Dijana Milošević Krem sir od indijskog oraha Naćos namaz Čeder od indiskog oraha Alergija na mlečne proizvode Alternativa mleku Biorazgradivo pakovanje


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.