Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko piće
  • 23.01.2023. 16:30
  • Šumadijski okrug, Zagorica, Topola

Šta je "šumadijski čaj" i kako se sprema?

Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. U čemu je caka?

Foto: Facebook/Dragan Jovanović
  • 320
  • 33
  • 0

Iako postoji mnogo čajeva, samo je jedan "šumadijski", a on se priprema na poseban način i prema rečima poznavalaca ovog pića greje telo i leči dušu. Čaj koji pripremaju Šumadinci od davnina, naziva se još i "vruća" i u našem narodu ima posebno značenje jer se pije u posebnim prilikama, ali je i povod za okupljanje, druženje i sedeljke po selima, piše Toppress.

"Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu", kaže za ovaj medij Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole.

Lukići prave kuvanu rakiju - za poneti!

Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme Šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako "ne prebaci ključ", tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.

"U kotlić koji je pokvašen vodom sipam oko dva kilograma šećera, stavim ga na tihu vatru i čekam da se šećer počne karamelizovati. Zatim sipam pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti.

Ložim vatru lagano dok provri i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem - okalim, sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju", objašnjava zagorički domaćin.


Tagovi

Šumadijski čaj Dragan Jovanović Vruća Vruća rakija Kako se sprema


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃