Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dijaspora
  • 18.02.2017. 13:15

Srpska roba najtraženija u dijaspori

Veliki broj stanovnika Srbije koji žive u inostranstvu rado odlazi u prodavnice koje imaju proizvode sa Balkana. Trgovci smatraju da je ovo velika šansa za srpske proizvođače.

  • 2.062
  • 517
  • 0

Veliki broj stanovnika Srbije danas živi i radi u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i u drugim razvijenim državama. Ipak, odlaskom u inostranstvo nisu zaboravili na veliki broj prehrambenih artikala, kao što su slatkiši, grickalice, sirevi od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka, džemovi od raznih vrsta voća, ajvari, zimnica i drugo.

U državama gde ima naših državljana ima i prodavnica u kojima se, pored robe iz Srbije, prodaje roba i iz drugih zemalja sa Balkana. Jedan od vlasnika je i Božidar Nikolić koji živi u Bazelu, u Švajcarskoj.

Šansa za plasman postoji

On kaže da je prehrambena roba proizvedena u Srbiji u poslednjih nekoliko godina izuzetnog kvaliteta i da ispunjava sve zahteve koje propisuju evropski standardi. Uz to, iseljenike povezuje sa zavičajem.

"Potencijali u Srbiji nisu u potpunosti iskorišteni, a da se iskoriste svakako mogu. Proizvođači mogu na duži rok da računaju da će roba u dijaspori imati kupce. Svaka trgovina koja je u vlasništvu srpskog građanina je velika šansa da se uđe na inostrana tržišta, koja im možda sada izgledaju nedostupna", smatra Bozidar Nikolić.

Potrebno veće angažovanje državnih institucija

Dodaje da bi državne i lokalne institucije u Srbiji trebalo mnogo više da se angažuju, kako bi se proizvođači i trgovci u dijaspori povezali.

"Valjalo bi da se barem jednom godišnje u Srbiji organizuje skup srpskih trgovaca iz dijaspore i prerađivača iz Srbije kako bi se ostvarili kontakti na zadovoljstvo svih, ponajviše potrošača, koji su veoma zainteresovani da kupuju proizvode iz Srbije", zaključuje Božidar Nikolić.

Foto: Božidar Nikolić


Tagovi

Dijaspora Srpski proizvodi Srpske trgovine u dijaspori Božidar Nikolić Švajcarska Babmi plazma...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi