Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći recepti
  • 06.10.2020. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pećinci

"Sremice" za svoje kolače koriste svinjsku mast umesto margarina?

Članice Udruženje žena "Sremica" mese nekada popularne kolače i kiflice, koje su autentične za Srem odnosno Vojvodinu. Tajna je u tome što ih ove vredne Sremice prave sa svinjskom mašću, isto onako kako su ih nekada davno mesile njihove bake.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 1.851
  • 268
  • 0

Pećinci, mesto u Sremu, osim što je poznato po jedinstvenom Muzeju hleba, slovi i za selo gde žive i rade vredni proizvođači koji se mahom bave poljoprivredom. Ovo mestašce svakako može da se pohvali i veštim domaćicama, a u prilog tome ide i činjenica da je pre dve pune decenije osnovano Udruženje žena "Sremica" koje do dana današnjeg čuva vojvođansku tradiciju od zaborava. 

Oko 15 vremešnih, uglavnom penzionerki, svake godine posećuje skoro sve etno manifestacije koje se organizuju u Srbiji. Osnovano je pre nešto malo više od 20 godina, a osnivač i prva predsednica udruženja bila je učiteljica Mira Čolović.

Značaj biodiverziteta i bezbedne hrane na Organskoj ulici u Novom Sadu

Nedavno su bile rado viđene gošće i na novosadskoj Organskoj ulici, a njihovi kolačići i ručni radovi su se brzo razgrabili. A kako i ne bi, kada "ljubomorno" čuvaju u jednom starom ormanu rukotvorine stare i više od jednog veka. Pored bogate kolekcije, one i dalje vredno vezu i pletu, kako bi ovo nasledstvo ostavile budućim pokolenjima.

Kolači - zaštitni znak

Takođe, mese nekada popularne kolače i kiflice, koje su autentične za Srem odnosno Vojvodinu. Njihov zaštitni znak su dve velike lutke obučene u sremačke nošnje. 

"Na neki način kolači su naš zaštitni znak, jer oni nas podsećaju na naše majke i bake, i vraćaju nas u detinjstvo i neka lepša vremena, kada su zime bile duge, a krovovi kuća prekriveni snegom. Tada se čulo pucketanje vatre, kroz šor se prostirao miris doma, a neodoljive arome 'taze' kolača bilo je sve što je potrebno za radost jednom detetu. Ovi kolači razlikovali su se od današnjih po svom 'tajanstvenom sastojku'", navodi za Agroklub učiteljica Mara Milovanović, dugogodišnja predsednica Udruženja. 

"Misterije" starih, rukom pisanih kuvara

A tajna je u tome što ih ove vredne Sremice prave sa svinjskom mašću, isto onako kako su ih nekada davno mesile njihove bake. Naravno, dok su njihove bake spravljale kolače, nije bilo ulja ili margarina, već samo mast i zato u njihove šapice, vanilice, medenjaci, krofne, lenja pita, breskvice, štrudle imaju onaj stari, neki bi rekli "najlepši" ukus. 

Uz kesu poslastica i koristan savet

Interesantno je i da sve recepte za kolače čuvaju isključivo "u glavi" i tako ih prenose na mlađe generacije, s tim da treba sve to zapamtiti, posebno u receptima gde se neki sastojci stavljaju "od oka". Milovanovićeva kaže da joj sve ovo pričinjava veliku radost, a posebno voli kada vidi zadovoljstvo na licima kupaca. Jako joj je, kako kaže, drago kad se kupci vrate na njihov štand kako bi dokupili još malo raznih sitnih kolača. 

"Volim da se družim, da mesim, da porazgovaram sa ljudima i da dam po koji koristan savet mladim domaćicama. Bilo bi mi dosadno kod kuće. Zato mi svake nedelje u Udruženju imamo obavezan sastanak. Tada kao predsednica kažem šta je na dnevnom redu sa planovima gde ćemo i na koju manifestaciju ići, koja žena će i šta da radi ili mesi, kao i šta ćemo sve od ručnih radova poneti", objašnjava Mara i dodaje da su ove godine ipak manje posećivale manifestacije zbog aktuelne epidemiološke situacije. 

Seoski turizam: Spasio sezonu, vratio poštovanje prema selu?

Osim poseta sajmovima i festivalima, članice se i druže, pa neretko organizuju odlaske na izlete, koncert ili kakvu pozorišnu predstavu.

Humanitarni rad

Pored toga što čuvaju tradiciju od zaborava, one se bave i humanitarnim poslom, pa tako sada već tradicionalno svake godine obeležavaju Dečju nedelju, Uskrs, Svetog Savu i Dan starih. Posećuju i literarne večeri, a u Narodnoj biblioteci, članice Udruženja prisustvuju na promocijama poznatih pisaca i pesnika. 

Uz pomoć "Sremica" zaživeo je projekat pomoći starim osobama u kući pod nazivom "Oslonac". Ove vredne žene svake godine pomognu maturantu koji nije u mogućnosti da plati matursko veče i da se obuče za tu priliku. 


Tagovi

Domaće kifle Domaći kolači Udruženje žena Sremice Svinjska mast Stari recepti Ručni rad Mara Milovanović


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]