Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera krompir
  • 10.01.2023. 10:30

Sporni krompir ipak vraćen u BiH - gdje je završio?

Vraćena pošiljka je 29. decembra prošle godine stigla na bh. granicu.

Foto: Depositphotos/Grigorenko (ilustracija)
  • 664
  • 87
  • 0

Nešto više od 24,5 tona bio organskog krumpira proizvođača "Marinada" d.o.o., u kojem je krajem prošle godine utvrđena nedopuštena količina kadmija uništeno je na depou Općine Čitluk. Uništavanje je izvršilo preduzeće Broćanac d.o.o. pod nadzorom federalne sanitarne inspekcije.

Iako je proizvođač tvrdio da krompir, nakon neusklađenosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, neće biti vraćen, pošiljka je 29. decembra prošle godine ipak stigla na bh. granicu.

"Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja Gorica je zabranila povratni uvoz i naložila uništenje pošiljke bio organskog krompira porijeklom iz BiH s povećanom količinom kadmija", saopćili sui z FUZIP.

Afera krompir - kamion vraćen, ma nije vraćen?

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane, utvrđeno je da pošiljka nije zdravstveno ispravna, odnosno da je laboratorijskom analizom i superanalizom utvrđena povećana količina ovog kancerogenog metala. Kadmij se često nalazi u hrani koja je proizvedena u blizini čeličana ili spalionica otpada. Ovaj teški metal je višestruko štetan za zdravlje. Shodno tome, neispravna roba je, temeljem rješenja postupajućeg inspektora, propisno uništena.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Bio krompir Kadmij Marinada Inspekcija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.