Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Soda bikarbona
  • 25.02.2020. 07:30

Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?

Nakon 12 minuta pilinga kore jabuka s rastvorom sode bikarbone uklonjeno je 80 odsto tiabendazola, a za uklanjanje 96 odsto fosmeta potrebno je 15 minuta.

Foto: Pixaby/Paul Brennan
  • 2.246
  • 585
  • 0

Soda bikarbona je poznata kao efikasan pomagač u domaćinstvu, a sada je i dokazano da ona uklanja čak 96 odsto pesticida iz voća i povrća. Kada se pomeša s vodom i 15 minuta nežno trlja kožicu jabuka, ona uklanja gotovo sav preostali pesticid koji je ostao na plodu.

Utvrđeno je da je metoda čišćenja sodom bikarbonom efikasnija od ostalih, u trajanju od dve minute kako bi se uklonili ostaci pesticida. Prethodna istraživanja otkrivaju da razgrađuje pesticide zbog svog visoko alkalnog pH, pa je u stanju da neutralizuje pesticide.

"Povećana je zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti od pesticida za sigurnosti hrane i ljudskog zdravlja, stoga je poželjno smanjiti štetne rezidue", rekla je za dailymail glavna autorka studije dr. Lili He sa Univerziteta Masačusec.

Kako je sprovedeno istraživanje?

Pomenut Univerzitet sproveo je istraživanje o učincima sode bikarbone na sortu jabuke Gala koje su tretirane s dve vrste pesticida, a reč je o insekticidu fosmet i fungicidu tiabendazolom. Nakon njihovog prodiranja u koru jabuka, jabuke su isprane s tri vrste tečnosti: vodom iz slavine, rastvorom sode bikarbone pomešanom s vodom i rastvorom za izbeljivanje. Za procenu prisutnosti pesticida na površini i unutar ploda jabuka korišćena je tehnologija elektronskog mapiranja.

Rezultati – soda bikarbona uklanja do 96 odsto pesticida

Rezultati otkrivaju da je soda bikarbona pomešana s vodom najefikasniji način uklanjanja pesticida iz jabuka. Nakon 12 minuta pilinga kore jabuka s rastvorom sode bikarbone uklonjeno je 80 dosto tiabendazola, a za uklanjanje 96 odsto fosmeta potrebno je 15 minuta. Smatra se da je tiabendazol teže ukloniti zbog toga što lakše prodire u koru plodova.

Potpuno ukidanje sintetičkih pesticida do 2035.?

Istraživači tvrde da će čišćenje jabuka pre konzumacije ukloniti pesticide, no to će istovremeno smanjiti nutritivni sadržaj ovog voća.

Ostale metode za uklanjanje pesticida s plodova

Obično pranje voća i povrća pod jakim mlazom vode može ukloniti pesticide, ali to zavisi od vrste pesticida i ploda. Pojedini peru voće i povrće rastvorom vode i soli, no nije dokazano da dodatak soli poboljšava uklanjanje pesticida u odnosu na pranje vodom bez njenog dodatka. Voće i lisnato povrće se može ostaviti i u rastovoru sirćeta, kuhinjske soli i vode. Iako nije dokazano da deluje na pesticide, ovim rastvorom ćete ukloniti bakterije.


Tagovi

Soda bikarbona Pesticidi Hrana Uklanjanje pesticida Pranje voća Pranje sodom bikarbonom


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.