Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2018.
  • 17.03.2018. 12:00

Složna braća Mađerić s otoka Pašmana šampioni Noćnjaka u kategoriji otvorenih maslinovih ulja!

Ovo je veliki uspjeh, ali titula šampiona ne pripada samo meni. Još veće zasluge ima moj brat Brane koji se maslinama bavi duže od mene, rekao je za Agroklub Budislav, neposredno nakon što je iz ruku predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova primio veliki šampionski pehar

Foto: Arif Sitnica
  • 563
  • 48
  • 0

U Vodicama na trodnevnom ljubilarnom 20. Noćnjaku u petak kasno navečer proglašeni su najuspješniji maslinari  u kategoriji otvorenih ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Apsolutni šampion sa 100 od mogućih 100 bodova je Budislav Mađerić iz mjesta Pašman s istoimenog otoka u zadarskom arhipelagu.

Uzorak na bratovo ime

"Ovo je veliki uspjeh, ali titula šampiona ne pripada samo meni. Još veće zasluge ima moj brat Brane koji se maslinama bavi duže od mene", rekao je za Agroklub  Budislav, neposredno nakon što je iz ruku predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova primio veliki šampionski pehar i krunu od maslinovih grančica. Braća Mađerić na Pašmanu imaju 150 starih maslina koje su obnovili I 50 novoposađenih koje su došle na puni rod.

"Ubrali smo tri tone ploda I dobili oko 400 litara maslinovog ulja", kaže Brane, koji ulja na natjecanje šalje već punih 17 godina. Dosad su braća osvajala medalje, a sada titulu apsolutnog šampiona - prvu u povijesti svih zadarskih otoka. Zanimljivo je da su uzorak ulja poslali na ime Budislava, a to je, Kažu, zato jer je njihov OPG registriran na njegovo, Budislavovo ime.  U svakom slučaju, njihov uspjeh je još jedna potvrda stare izreke:  Kad se bratska srca slože I titula apsolutnog šampiona se osvojiti može.

Priznanja za najbolja ulja

Priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje od sorte oblica dobilo je Obiteljsko gospodarstvo Josipa Kuzmanića iz Supetra na otoku Braču. OPG Adriana i Slobodan Car iz Pule dobitnik je priznanja za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo sljubljenih sorti. Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo je poznatom maslinaru Jošku Veži iz Brista kod Gradca. Zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskom ulja dobilo je još čak 150 maslinara i uljara. Još 60 maslinara nagrađeno je srebrnim medaljama za ekstra djevičansko ulje, a njih 35 brončanim medaljama.

Od 70 do 440 uzoraka

"U ovoj kategoriji otvorenih maslinovih ulja imali smo prijavljenih 317 uzoraka, a čak njih 245 ponijelo je nakon ocjenjivanja certificiranih stručnjaka status ekstra djevičanskih ulja, što najbolje govori o ovogodišnjoj visokoj kvaliteti ulja na ovom jubilarnom Noćnjaku", kazala je Sandra Petričević, predsjednica Povjerenstva za ocjenjivanje Zadružnog saveza Dalmacije. Na svečanosti proglašenja najboljih Lordan Ljubenkov nije propustio podsjetiti kako je na prvom Noćnjaku, prije 20 godine bilo samo 70 uzoraka, od kojih su samo tri bila ekstradjevičanska. 

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov podsjetio je da je na ovom jubilarnom pristiglo rekordnih 440 uzoraka otvorenih ulja i pakovina ulja te još 45 proizvoda od maslina iz svih maslinarskih regija Hrvatske te iz susjednih zemalja - Italije, Slovenije, BIH-a i Crne Gore.
U subotu navečer, na završnoj večeri Noćnjaka bit će proglašeni šampioni u kategoriji pakovina ulja te proizvoda od maslina. 

Sve nagrađene pronađite ovdje


Tagovi

Noćnjak Šampioni Maslinovo ulje Mađerić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/