Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje gljivama
  • 04.10.2017. 18:30

Simptomi i prva pomoć kod trovanja gljivama

Simptomi kod trovanja gljivama mogu biti lakši ili teži, a javljaju se u različitom vremenskom roku.

Foto: golubovy / Bigstock
  • 1.788
  • 13
  • 0

Da li znate da šumske, divlje gljive mogu maksimalno da "izdrže" četiri dana, a i onda čudno mirišu? Ukoliko imaju miris na mastilo ili lepak - više nisu jestive.

Ipak, ako pojedete "stare" gljive možete dobiti tek dijareju. Ali, ako pojedete otrovne gljive, mogli biste završiti u bolnici.

Simptomi od pola sata do 24 sata

Simptomi trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela, ako se radi o slabijem trovanju gljivama, koje ne dovodi do smrtnih posledice. U slučaju dužeg inkubacionog perioda, kada se znakovi trovanja javljaju šest do osam sati nakon konzumacije, radi se o teškom trovanju, često sa telesnim oštećenjima, čak i mogućnosti smrtnog ishoda. Simptomi se mogu javiti čak i 24 sata nakon što ste jeli otrovne gljive.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi su bolovi u stomaku, konstantna mučnina, povraćanje koje se ne može zaustaviti, niti donosi olakšanje za otrovanoga, dijareja do 25 puta dnevno. Drugi simptomi su suvoća usta, suva koža, suzne oči, ošamućenost, znojenje, osećaj hladnoće i preniska temperatura, jaka glavobolja, problemi u funkcioniranju disajnih organa, problemi u radu srca, bol u bubrezima i želudcu.

Prva pomoć

Kod prvih simptoma, makar i lakših, zatražite lekarsku pomoć. Pokušajte isprati želudac, tako što ćete popiti puno vode i pokušati što više povratiti sadržaj iz želudca. Zgrijte se, kako vam se temperatura ne bi dodatno spustila.

Ostatke gljiva koje ste konzumirali nemojte baciti, jer mogu poslužiti za laboratorijsku analizu o broju i vrsti toksina, što će olakšati terapiju.

Do trovanja gljivama može da dođe i ako ste pojeli gljive koje su u frižideru stajale duže od 24 sata.

Opreznost kao preventiva

Prvo što bi trebalo da učinite pre nego što uopše krenete da pripremate gljive - budite potpuno sigurni da se radi o jestivim gljivama. Nemojte se upuštati u gljivarenje ako niste sertifikovan gljivar ili ako gljive niste dobili od nekog takvog. Zapravo, čak i tada se mogu dogoditi greške, a onda treba regovati brzo i pametno.

Foto: golubovy / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.