Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trend u ishrani
  • 08.07.2020. 18:00

Seju grašak i uljanu repicu: Na žalost stočara - raste potražnja za biljnim proteinima

Kanadska vlada se nada da će podržavanjem proizvodnje biljnih proteina od graška i uljane repice pomoći domaćim kompanijama da iskoriste sve veću potražnju za takvim proteinima.

Foto: Depositphotos/sdenness
  • 102
  • 10
  • 0

Proizvodnja biljnih belančevina je brzo rastuća industrija u Kanadi, a nedavno je i premijer Džastin Trudo najavio i podršku savezne vlade. Naime, ta država izdvojila je oko 100 miliona kanadskih dolara (7.671.520.000 dinara) za finansiranje pogona koji se bavi preradom graška i uljane repice u proteinski prah.

Lider u proizvodnji graška i uljane repice

Merit Functional Food je kompanija sa sedištem u pokrajini Manitoba i za preradu namerava da koristi repicu i grašak proizvedene isključivo u Kanadi, a ova država je svetski lider u proizvodnji obe ove vrste.

Raste proizvodnja mahunarki i za stoku i za ljude - da li je EU spremna?

Njihovo postrojenje biće spremno za rad do kraja ove godine, a potpisali su ugovore o budućoj prodaji svojih proizvoda koji se koriste u proizvodnji pića, koktela ili burgera. Naime, ova firma osnovala je zajedničko ulaganje sa Burcon Natura Science i njihovim partnerima specijalizovanim za razvoj proizvodnje biljnih proteina, prenosi farmer

Raste zainteresovanost za ishranu bez mesa

"Merit u budućnosti predviđa rast potražnje", rekao je izvršni direktor Burcon NutraScience, Johan F. Tergesen. Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta Dalhausi, objavljenim pre dve godine, oko 10% Kanađana su vegetarijanci i vegani.

Za proizvođače mesa to je šokantna činjenica, a pogotovo ona da su vegetarijanci i vegani većinom mlađi od 35 godina što znači da bi jela bez mesa mogla postati sve veći trend te da bi mladi ljudi mogli i svoju decu navikavati na takvu ishranu.

"Glavni razlog zašto sve više Kanađana ne jede meso je taj što ne žele da naude životinjama", rekao je profesor Silvein Čarlebo sa ovog Univerziteta. Takođe je istakao i kako su naučni dokazi snažan podsticaj za konzumiranje više biljnih proteina te da prehrambene preporuke Ministarstva zdravlja redovno predlažu biljnu hranu - povrće, voće, žitarice i puno biljnih proteina.

Kad krava postane crpilište mleka i traka za proizvodnju teladi - nastupa veganstvo

Prema studiji Univerziteta u Gvelfu, od prošle godine 85% Kanađana izjavilo je da je bar jedan njihov obrok mesečno bez proteina životinjskog porekla. "Iako rezultati mogu da deluju precenjeno jer ispitanici žele da pokažu svoje dobre strane, ipak je promena velikim delom stvarna", izjavio je profesor Majk fon Masou.

Već na leto prošle godine kada je Tergesen predstavio planove za izgradnju pogona za preradu u Vinipegu, u medijima je istakao da se jedan od dobijenih proteina može upotrebiti za proizvodnju onog o čemu svi danas govore - vegetarijanski burger.

Zbog afere Huaweija više ne izvoze uljanu repicu u Kinu?

Godinama je oko 40% proizvedene uljane repice u Kanadi uvozila Kina. Međutim, kada je u decembru 2018. na zahtev SAD-a Kanada pritvorila predsednicu Huaweija, Meng Wanzhou Kina je na proleće trebala da suspenduje uvozne dozvole za kanadsku uljanu repicu uzgajanu u Manitobi. Vlada je tada podržala poljoprivrednike te tražila nove kupce.

Da li će biljni burgeri uskoro zameniti one od mesa?

Bez obzira na politiku, neki proizvođači gotovih jela i restorani već su testirali spremnost Kanađana na promenu načina ishrane. Dok stočari vegetarijanstvo smatraju svojim najvećim neprijateljem, profesor Čarlebo to povezuje sa proizvođačima automobila koji su bili u sličnoj situaciji, ali su ipak počeli da proizvode one na električni pogon.


Tagovi

Kanada Uzgoj uljane repice Uzgoj graška Ishrana Biljni proteini


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.