Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Taljatele
  • 15.02.2021. 15:00
  • Grad Beograd, Beograd

Šarene taljatele sa prirodnim bojama inovativne i zdrave

Domaća testenina ne može da ugoji kao kupovna jer je zdrava, prirodna, a u našoj kulturi još uvek nije postala važan deo ishrane. Na ovaj način želim i da pokažem sve prednosti testenine, napominje Maja Marković iz Beograda koja pravi šarene taljatele.

Foto: Maja Marković
  • 451
  • 37
  • 0

Taljatele sa cveklom, spanaćem, koprivom, kurkumom, paprikom i čokoladom od pšeničnog i speltinog brašna i to u zelenoj, plavoj, žutoj, ljubičastoj i u drugim bojama osvojile su mnoge ljubitelje testenine u Beogradu, ali i širom Srbije.

Maja Marković iz glavnog grada naše zemlje čini se da bi, za sada, smo hobi, mogla uskoro da pretvori u ozbiljan posao - pravljenje domaće testenine, zahvaljujući ćerki Sari, dovela je do savršenstva, a veliku pažnju privukla je upravo time što je proizvodi u najrazličitijim nijansama.

Srpske taljatele: Ručno pravljena testenina od organskih sastojaka

Šestogodišnja Sara navela ju je na to da više vremena provodi u kuhinji, a tako je postepeno svoju kreativnost, uz pomoć ćerke, ispoljavala sve više. U početku su se paste od njenih proizvoda pripremale u domovima prijatelja, familije. Zahvaljujući društvenim mrežama, danas su dostupni svima.

"Zaista je potražnja neverovatno skočila otkako sam se pojavila na fejsbuku i instagramu. Ali da, sve je počelo zbog Sare. Kao i mnoga deca, izbegavala je hranu, ja sam morala da izmišljam i nalazim nove načine da je motivišem, pošto voli testeninu želela sam da joj napravim na interesantniji način, obojila je i to se njoj jako dopalo", objašnjava Markovićeva.

Dečija umetnost na "deklaraciji"

Sara je i najstroži kritičar. Pored toga što degustira i ocenjuje da li je ukus odgovarajući, asistira u stvaranju vizuelnog izgleda.

"Njen udeo je veliki. Sprema testo sa mnom, gleda da li je dobra boja. Ukoliko nije dobra, ukazuje da moramo da dodamo još. Posebno radi na marketingu. Ja za svaku porudžbinu napravim karticu koja je nalik nekoj deklaraciji sa podacima o spisku, sastavu, a njen posao je da je oslika. To je kao i priprema samih proizvoda, ručni rad", kaže naša sagovornica i dodaje da želi da ljudi uvide da je ovo zaista posao iz ljubavi i da je sve urađeno sa najiskrenijim emocijama.

Ako boja nije dobra, Sara dodaje još

Od svih potrebnih namirnica, kupuje jedino brašno i kakao, ostalo nabavlja na farmi svog oca koji živi u njenom rodnom Zaječaru. Šarenu testeninu pretežno kupuju roditelji kako bi motivisali svoju decu da je pojedu, a prvo pitanje je baš da li su veštačke ili prirodne boje.

"To su domaća jaja i povrće, sve je organsko, što se i oseti u kvalitetu i ukusu. Boje su prirodne, upravo od povrća. Bojim tako što jaja pomešam sa, na primer, skuvanom cveklom i napravim testo od brašna, to ulijem u brašno. Koristim maslinovo ulje jer daje bolju teksturu, mekše je i ukusnije je."

Rapsodija različitih ukusa

Veliku pažnju privlače taljatele sa čokoladom koje pravi sa organskim kakaom.

"Odlična je u kombinaciji sa bananom, jagodama, borovnicom, drugim svežim voćem, šlagom ili slatkom pavlakom uz to i malo lešnika i oraha. Svi koji probaju, oduševe se", napominje ova kreativna domaćica.

Pakovanja za prodaju uglavnom su u vidu miksa jer je, ukazuje, poenta probati spoj svih taljatela zajedno i osetiti rapsodiju različitih ukusa.

Testenine se "boje" povrćem

"Onda nije potreban jak sos ili kilogram mesa. Dovoljno je izrendati neki lagani sir i preliti maslinovim uljem. Živimo u brzom vremenu, ova testenina se kuva za minut, dva zato što nema nikakve hemije u sebi."

Sve oko proizvodnje otkrivala je i učila je sama. Za sada postiže da se izbori sa porudžbinama zahvaljujući manjem obimu svog primarnog posla. Uglavnom vikende koristi da se u potpunosti posveti testeninama.

"Mogu do šest kilograma da napravim na dnevnom nivou. Zahtevno jeste, priprema i sušenje oduzmu dosta vemena. Suši se u tri faze, između se razvlači i seče. Brzina sušenja zavisi i od vremenskih uslova, ako je vlažnije ide sporije, ako ima sunca mnogo brže naravno", objašnjava.

Testo mesi ručno

Iako postoje mikseri za pravljenje testa, ona ga mesi ručno kako bi mogla da oseti da li je gustina odgovarajuća i da bi uspela da napravi idealan proizvod. Mašine koristi jedino za tanjenje i sečenje.

Mišljenja da testenina goji duboko su usađena, ali naša sagovornica to demantuje.

"Ova je zdrava jer je sita domaćih sastojaka, prirodna je i manja je mogućnost za gojenjem. U našoj kulturi još uvek nije postala važan deo ishrane. Ja na ovaj način želim i da motivišem ljude, da ih edukujem i pokažem im sve prednosti testenine", kaže sa puno entuzijazma Maja Marković.


Foto prilog


Tagovi

Testenina Taljatele Šarena testenina Maja Marković Organske boje Ručno mešanje testa


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]