Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 22.03.2022. 17:00

Sankcije: Moguća zaplena ruskih pošiljki biljnih ulja?

Izvoz ove vrste robe železnicom prema baltičkim zemljama je pod znakom pitanja zbog rizika od zaplene imovine. Ista situacija je sa stranim brodovima koji nemaju garancije da uđu u ruske luke.

Foto: Depositphoto/Ashtray25
  • 181
  • 21
  • 0

Unija proizvođača masnoće i ulja Rusije potvrdila je da se suočava sa problemom izvoza ovih proizvoda, a usled sukoba koji traju u Ukrajini.  

Rusija je 2021. godine izvezla rekordne količine koje su premašile 7,5 miliona tona, vrednosti više od sedam milijardi dolara.

Stopiran izvoz prema baltičkim zemljama

Izvoz ove vrste robe železnicom prema baltičkim zemljama je pod znakom pitanja zbog rizika od konfiskacije, odnosno zaplene imovine, navodi apk-inform. Ista situacija je sa stranim brodovima koji nemaju garancije da uđu u ruske luke. Mikhail Maltsev, izvršni direktor Unije, istakao je da su rizici naplate osiguranja zbog konfiskacije izuzetno veliki.

Veliki problem su nedostatak finansiranja nabavke sirovina i logistika. Kupovina uljarica je skoro paralizovana, a banke ne daju kredite.

Kupovina uljarica je skoro paralizovana (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Trenutno je industriji potrebno 150 miliona rubalja kreditnih sredstava i 30 miliona rubalja državne podrške.

Maltsev je izjavio da je u 2021. godini ova industrija dobila na vrednosti zbog snažnog rasta cena na svetskom tržištu. Realna proizvodnja proizvoda od masti i ulja do kraja godine pala je za sedam odsto zbog manje žetva suncokreta u 2020. i špekulativnog obuzdavanja prodaje uljarica novog roda od strane poljoprivrednih proizvođača na početku 2021/2022 sezone.

Cene ulja će rasti

Rusija i Ukrajina čine do 80 odsto svetskog izvoza suncokretovog ulja. Stoga ne čudi da su poremećaji u isporuci poljoprivrednih sirovina iz tih zemalja poslednjih nedelja doveli do panike na svetskom tržištu. Cena suncokretovog, a onda i drugih ulja - sojinog, repičinog i drugog, oborile su istorijske rekorde, a više su za trećinu, navodi oilworld.ru.

Cene svih ulja obaraju istorijske rekorde (Foto: Depositphoto/branex)

Navode kako je nemoguće danas reći kakvu će žetvu uljarica ukrajinski poljoprivrednici moći požnjeti ove godine, a te će količine verovatno ostati unutar zemlje. Istovremeno, Rusija, kao najbliži konkurent Ukrajini, neće moći da nadomestiti količine koje budu nedostajale. Globalna neravnoteža na tržištu ove robe dovest će do dugoročnog rasta cena svih vrsta biljnih ulja u svim zemljama. 


Tagovi

Ulje Izvoz ulja Mast Tržište masti Rusija Ruski izvoz Sankcije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.