Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 13.05.2021. 09:00

RZS: Poskupela hrana za 9,4 odsto

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-mart 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje, Žita i Voće.

Foto: Bigstock/Posonskyi
  • 64
  • 566
  • 0

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u martu 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 9,4 odsto, izveštaj je Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (26 odsto) i Žita (20,7 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u martu 2021. godine, u odnosu na februar ove, u proseku su smanjene za 0,2 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama: Žita (-3,2 odsto) i Krompir (-16,1 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-mart 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, u proseku su povećane za 7,7 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-mart 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: Industrijsko bilje (28,1 odsto), Žita (21,4 odsto) i Voće (14,5 odsto).

FAO: Hrana u aprilu najskuplja u poslednjih sedam godina

Podsetimo, globalne cene hrane u aprilu su porasle jedanaesti mesec zaredom i dostigle najvišu vrednost još od maja 2014. godine. Kako je obavestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda je porastao za 1,2 odsto u odnosu na mart i čak 30,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast u prošlom mesecu je rezultat poskupljenja šećera, ulja, mlečnih proizvoda i žitarica. 


Tagovi

Cene hrane Republički zavod za statistiku Cene žitarica Industrijsko bilje FAO


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃