Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečne farme
  • 11.12.2020. 18:00

Rusiji nije potrebno evropsko mleko - sve su bliže samodovoljnosti?

Trgovinski embargo i državni podsticaji doveli su do velike ekspanzije ruske proizvodnje i prerade mleka. Blizu su postignuća samodovoljnosti, ali deo još uvek uvoze.

Foto: Depositphotos/FreeProd
  • 345
  • 702
  • 0

Rusija je do 2014. godine bila jedna od najvećih zemalja uvoznica evropskih mlečnih proizvoda, sve dok trgovinski embargo, a onda i državni investicijski programi nisu doveli do ekspanzije ruske proizvodnje i prerade.

Njihov cilj bio je da do 2020. učine zemlju nezavisnom od uvoza. On nije u potpunosti ispunjen jer još uvek mleko i mlečne proizvode uvoze iz Belorusije.

70 odsto mleka industrijski se prerađuje

Jedna od posledica takvog razvoja događaja bi mogla da bude ta da i kada se ukinu ograničenja, na ruskom tržištu za Evropljane neće više biti mesta, piše Agrarheute

Ukupna količina mleka koju u Rusiji proizvedu velika industrijska preduzeća kao i mala gazdinstva stabilna je od 2000. godine i iznosi oko 31 milion tona, pokazuju brojke objavljene u izveštaju Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) kao i ruskog zavoda za statistiku (Rosstat).

Samo je nebo granica za rusku poljoprivredu - u Sibiru će saditi lubenice?!

Ali, u istom se razdoblju njegova količina isporučena mlekarama i prerađivačima gotovo udvostručila na 22,1 miliona tona. Takođe, u poslednje četiri godine porast onog isporučenog mlekarama kreće se između 300.000 kg i jedan milion tona godišnje. Sveukupno, 70 odsto industrijskog se prerađuje u mlečne proizvode, za razliku od 45 odsto koliko se prerađivalo pre 20 godina.

S manje mlečnih krava proizvode više?

Takođe, u tom razdoblju se i prosečna proizvodnja mleka udvostručila na 4.700 kg godišnje, ali još uvek ima prostora za poboljšanje, tvrde stručnjaci. Vidi se to po razlici između velikih i malih farmi pa je tako na velikim mlečnost veća od 5.500 kg, a na malim gazdinstvima tek 3.500 kg.

Međutim, broj krava se poslednjih godina neprestano smanjivao, a Rosstat ga za ovu godinu procenjuje na 6,6 miliona što je za oko 500.000 grla manje u odnosu na 2018. godinu.

USDA kao razlog navodi poboljšane genetike životinja i mlečnosti, čime velike kompanije smanjuju svoje troškove. Trenutno se njih oko 8.000 bavi mlekom i preradom, a smanjili su broj grla skoro na pola. Ali, porodična gazdinstva imaju ukupno oko milion muznih krava, a njihov broj opada jer mali stočari odustaju od proizvodnje.

Uložili milijarde evra u mlečne farme

Rusija je poslednjih godina uložila milijarde evra u proširenje i poboljšanje poljoprivrednog sektora. Njihova vlada udvostručila je podsticaje za nacionalnu proizvodnju mleka, a taj je investicijski procvat izazvao dodatni bojkot robe sa zapada.

Do tada je ova zemlja bila zavisna od uvoza te vrste proizvoda, naročito iz Evrope. Iako njihov cilj samodovoljnosti do 2020. godine nije u potpunosti ispunjen, analitičari tvrde kako su na dobrom putu.

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cena

Ruski predsednik, Vladimir Putin je u novembru potpisao dekret i produžio zabranu uvoza mlečnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Evropske unije do 31. decembra 2021. godine.

To bi moglo ići na ruku farmerima kao što je, prisetimo se, Oleg Sirota koji je na Svetskom prvenstvu u fudbalu, 2018. održanom u Rusiji, francuskoj reprezentaciji isporučio 400 kilograma kolmogorovskog sira (ruski naziv za holandsku gaudu) i više desetina flaša jogurta. 

Tada je priznao da je zabrana uvoza zapravo pomogla njegovu poslovanju. 


Tagovi

Rusija Mlečne farme Proizvodnja mleka Mlečni proizvodi Samodovoljnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]