Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pozitivni efekti kontrasankcija
  • 19.02.2017. 09:00

Rusi pokrenuli domaće tržište

Od leta 2014. godine Rusija je smanjila uvoz prehrambenih proizvoda sa 60 na 20 milijardi dolara i sada su gotovo sve namirnice u trgovinama ruski proizvodi.

Foto: evgenius / Big Stock
  • 2.973
  • 410
  • 0

Sankcije koje je Rusija uvela u avgustu 2014. godine, pozitivno su delovale na rusku ekonomiju, posebno na poljoprivredu, ribarstvo i uopšteno prehrambenu industriju. Ovo je bio odgovor zemljama koje su njoj uvele embargo na uvoz ruskih prehrambenih proizvoda zbog krize oko Krima i rata u Ukrajini.

Kontrasankcije donele ruskim proizvođačima četiri milijarde dolara

Podsetimo, pod zabranom su: meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, riba i proizvodi od ribe, voće i povrće. Umesto uvezene robe, na domaće tržište su plasirali svoju robu, u vrednosti od četiri milijarde dolara, tvrdi Russia Beyond the Headlines pozivajući se na ruske državne institucije. Zahvaljujući zabrani uvoza, Rusija sada sama proizvodi sir, kobasicu i druge namirnice koje je ranije uvozila.

Rusija je od leta 2014. godine smanjila uvoz prehrambenih proizvoda sa 60 na 20 milijardi dolara i sada, rekao je ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev (Aleksandr Tkačёv). Sada su 80% do 90% namirnica u trgovinama ruski proizvodi.

Uvozi se samo 4,2% živinskog mesa

Domaći trgovinski i ekonomski stručnjaci uveravaju kako zabrana uvoza iz zemalja koje su uvele Rusiji sankcije, a to su zemlje Evropske unije, Norveška, Amerika, Kanada, Japan, Australija, Novi Zeland, Island, Švajcarska i još neke, neće dovesti do nestašica mesa u trgovinama, jer je ruska mesna industrija u 2016. povećala proizvodnju živine, svinjskog i goveđeg mesa za 5,1% u odnosu na godinu ranije.

"Tokom 2017. godine će se nastaviti tendencija smanjenja uvoza mesa. Ali to uopšte neće biti kritično, niti će imati bilo kakvog uticaja na cene. Na primer, sada se uvozi samo 4,2 % živinskog mesa, što je beznačajan postotak", kaže Dijana Nizovceva (Dianа Nizavcseva), glavni stručnjak Nacionalnog udruženja proizvođača mesa.

Ipak. prerađivači su zabrinuti, jer zbog smanjene kupovne moći Rusa ne očekuju porast potrošnje, pa će izlaz potražiti u izvozu na strana tržišta, posebno na ogromno kinesko tržište, koji je veliki uvozno-izvozni partner Rusije.

Ribarstvo beleži i rast izvoza

Ribarstvo beleži pad uvoza i rast izvoza ruskih proizvoda, pa je uvoz prošle godine opao skoro za 9% - na 511,6 hiljada tona. Rusija sada, kaže German Zverev, predsednik Sveruskog udruženja proizvođača ribe, daleko manje kupuje u inostranstvu haringu, losos, pa čak i papaline. S druge strane, ruski ribari su uspeli da povećaju izvoz, pogotovo gotovih i konzerviranih proizvoda od ribe, što je pozitivan efekt kontrasankcija.

Visoke cene sirovog mleka

Proizvodnja sirovog mleka u Rusiji beleži manji rast i sada iznosi 17,8 miliona tona, ali je nedostatak sirovina izazvao rekordno visoke cene sirovog mleka. To su iskoristili mlekari iz Belorusije, koji ruskim kupcima nude prozvode jeftinije od ruskih. Rusija je i dalje jedan od najvećih izvoznika mlečnih proizvoda, ali potrošači sve više kupuju jeftinije proizvode, što izaziva pad proizvodnje, posebno svih vrsta sireva i maslaca.

Povećava se proizvodnja u staklenicima

Rusko tržište se trenutno suočava sa nedostatkom voća i povrća, ali iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju bolje dane u ovoj godini, povećanjem površina u staklenicima i intenzivnim voćnjacima. Prema ocenama stručnjaka, da bi se pokrile potrebe Rusije za povrćem koje se uzgaja u plastenicima i staklenicima, proizvodnja treba da poraste do nivoa od 1,8 miliona tona godišnje, a sada je za milion tona manja. Isti izvori kažu da je sve više investiranja u voćarstvo, posebno u jabuke koje su isplativije od pšenice.

Foto: evgenius / Big Stock


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]