Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 20.06.2020. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Rtanjski sir, ajvar iz Lebana i peglana pirotska kobasica - na jednom mestu

U ovoj prodavnici ima svega, za svačiji ukus i svačiji džep. Ovde posebno uživaju hedonisti koji vole slane, ljute i začinjene specijalitete, ali ovde su dobrodošli i oni koji vode računa o svom zdravlju.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 1.193
  • 330
  • 0

Zamislite u sred centra Novog Sada miris netaknute prirode, bistre vode iz potoka i svežeg ovčijeg kiselog mleka, surutke, rtanjskog čaja, svežeg ajvara i šumskog voća. Mnogi će reći da je ovo potpuno nemoguće. Međutim, sve ovo je sasvim moguće dobiti i to zahvaljujući Nišliji Radomiru Petroviću Raletu, koji je otvaranjem Staroplaninskog dućana donelo duh 'južne pruge' u Vojvodinu i vojvođansku prestonicu. 

U ovoj prodavnici ima svega, za svačiji ukus i svačiji džep. Ove posebno uživaju hedonisti koji vole slane, ljute i začinjene specijalitete, ali ovde su dobrodošli i oni koji vode računa o svom zdravlju.

Stara planina: stočari - čuvari autohtonih grla

Petrović već 20 godina živi u Novom Sadu, a po struci je teniski trener i nema previše veze sa poljoprivrednom delatnošću, mada su se njegovi roditelji u Sićevačkoj klisuri vazda bavili proizvodnjom kajmaka i sira, kao i proizvodnjom jaja, a kao mali je osetio čarobne ukuse mlečnih proizvoda. Zato mu ovaj posao nije stran. 

Proizvodi recepata starih 300 godina

Petrović, kaže kako je za sve ove godine života u Novom Sadu, upoznavao Novosađane svih fela koji su mu se, kada čuju odakle dolazi, požalili kako nemaju gde da kupe originalnu pirotsku peglanu kobasicu ili pravi domaćinski ajvar, onaj kakav znaju da naprave samo stare srpske domaćice. 

Zaštita geografskog porekla uskoro i za peglanu kobasicu

Iz tog razloga rešio je da otvori Staroplaninski dućan u kom će se prodavati proizvodi ručno rađeni i po recepturi staroj 200 do 300 godina. 

Prepoznatljivi po kačkavalju, vurdi, kozjem i ovčijem mleku

Na ideju je došao zahvaljujući svom bratu koji isti ovakav dućan drži u Nišu i bratovljevom kumu koji ima mlekaru sa domaćim proizvodima. Sve je počelo 2016. godine od ovčijeg i kozjeg mleka, kiselog mleka i sira, da bi danas u prodavnici imao sve najkvalitetnije delikatese koji se prodaju jedino na ovom mestu.

"Novosađani koji uživaju u tradicionalnoj pikantnoj srpskoj trpezi, ne moraju više da tragaju za njom niti moraju da je pazare u velikim količinama ukoliko otputuju na Staru planinu, Rtanj, u Soko Banju ili Pirot. Sve to imamo u ovom našem dućanu. Prepoznatljivi smo po kačkavalju, vurdi, kozijem i ovčijem mleku i kiselom mleku. Takođe imamo i autentičnu koziju surutku, gde dnevno prodamo 100 litara", priča Petrović.

Vurda nije sir?

Od sireva u ponudi imaju pirotski kačkavalj, kao i staroplaninske kozje, ovčije i kravlje punomasne sireve. Zatim je tu i neizostavno domaće kiselo mleko, kao i lužnička vurda. Za vudru kažu da nije sir, a nije ni pavlaka, niti je kiselo mleko, ali je zato najukusniji mlečni proizvod koji se proizvodi na ovim prostorima.

Spoj tradicionalnog i savremenog - pirotski kačkavalj

Takođe, ovde mogu da se kupe i dva vrhunska suhomesnata proizvoda; pirotska peglana kobasica i sremački kulen u kati. Kako saznajemo, suhomesnati proizvodi u kombinaciji sa staroplaninskim ovčijim sirom probudiće sva čula.

Maslinovo ulje iz Tunisa

Ono na šta je naš sagovornik posebno ponosan jeste i hladno ceđeno maslinovo ulje koje jedino možete da kupite u ovom dućanu, a koje je proizvedeno u Tunisu. Ovu vrstu maslinovog ulja možete da dobijete kao prilog uz salatu jedino u vrhunskim restoranima.  

"S obzorom na to da sam teniski trener, kod mene trenira i tunižanski diplomata, te sam preko njega uspeo da nabavim ovo jedinstveno maslinovo ulje", kaže sagovornik i dodaje da sem toga imaju i odličan sušeni paradajz u tegli, koji se priprema na domaćinski način.

U ponudi i zreli kozji sir sa Rtnja i ajvar iz Lebana

Ukoliko više volite rtanjske proizvode, naći ćete bogatu ponudu, čisto planinskih proizvoda.

"Rtanj planina je poznata po svojim misterijama, čistom vazduhu i čudnim pojavama i zato je sve atraktivnija za turiste, a kako bi uneo delić rtanjske atmosfere u Novi Sad, rešio sam da ponudim i specijalitet planinski kozji sir od čistog kozjeg mleka sa rtanjskim lekovitim biljem. Takođe, u ponudi imamo i zreli kozji sir proizveden koagulacijom sirovog kozjeg mleka iz najudaljenijih delova Rtanj planine."

Rtanj: Sadi se 32.000 novih stabala

Za ajvar kaže da je posebna priča, jer on dolazi direktno iz Lebana.

"Ovo je zimnica 'sa dušom', koja se pravi po starim receptima i na šporetima na drva, a nju prave vredne ruke žena koje su okupljene u socijalnom preduzeću Radanska ruža. Tamo proizvode pravu domaću zimnicu onakvu kakvu su pravile naše bake pre 50 godina. Prave ajvar, džemove, slatka. Ne koriste se nikakvi konzervansi, niti bilo šta od hemijskih dodataka", objašnjava naš sagovornik.   

Staroplaninski melemi

Mnogi se slažu da je lekovito bilje sa Rtnja i najzdravije bilje koje pomaže u lečenju raznih bolesti. Zato ukoliko nemate novac da otputujete na ovu misterioznu planinu, možete delić mirisa, ukusa i lekovitog bilja da nađete u lokalu Radomira Petrovića. 

Osim hrane, ovde se prodaju i staroplaninski melemi po tradicionalnoj recepturi travara za ekcem, psorijazu, kurje oko, hemoroide, akne, polne bradavice. 
 


Tagovi

Staroplaninski proizvodi Radomir Petrović Peglana kobasica Ajvar iz Lebana Planina Rtanj Maslinovo ulje iz Tunisa Vurda


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!