Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuta kapljica
  • 30.08.2022. 19:00
  • Šumadijski okrug, Gornja Trnava, Topola

Rakija i vino u bačvama, a na bačvama medalje i pehari

Zoran Novaković iz sela Gornja Trnava kod Topole bavi se voćarstvom od detinjstva. Porodičnu tradiciju okitio je brojinim priznanjima kao dokaz kvaliteta.

Foto: Marija Lazarević
  • 333
  • 22
  • 0

Prvi zapisi o vinogradarstvu za područje Topole potiču iz 1432. godine. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti. Bogato istorijsko nasleđe i ljubav koja se prema uzgajanju vinove loze u ovdašnjim domaćinima rađala još u detinjstvu bili su razlozi da se i dalje bave uzgojem vinove loze. 

"Vinovu lozu je gajio moj deda, pa za njim otac, eto, nastavio sam i ja. Deda se bavio aktivno, imali smo i po dva hektara čak smo u to vreme izvozili i za ostale zemlje po tome smo bili prepoznatljivi i jedni od jačih proizvođača tada. Zadnjih petnaestak godina, ja sam to preuzeo na sebe, proširio sam delatnost i trenutno imamo oko 70 ari pod vinovom lozom", kaže Zoran Novaković iz Gornje Trnave koji je zasadio hamburg, vranac, kardinal, italiju i moldaviju.

Tradicija gajenja vinove loze u porodici Novaković

"To su uglavnom stone sorte i tako ih i plasiramo dok od vinskih gajimo vranac od kog pravimo vino za naše potrebe, prijatelje i goste."

Manifestacije znače kućnom budžetu

Međutim, kako je cena grožđa godinama ista, ovaj voćar se više orijentiše na proizvodnju rakije i upravo sa ovom ljutom kapljicom osvaja mnoge nagrade na različitim manifestacijama.

"Veći deo grožđa koji ne prodamo u svežem stanju preradimo u rakiju, tu su i izvesne količine vina uglavnom do jedne tone, a rakije daleko više. Dobar deo roda prodamo na Oplenačkoj berbi. Znači nam dosta ta manifestacija i kamo sreće da je više takvih okupljanja, nema neke velike zarade, ali imamo da popunimo kućni budžet", ističe naš sagovornik. 

Medalje i pehari dokazuju kvalitet

Svake godine Novaković učestvuje na različitim takmičenjima gde se ocenjuju voćne rakije. Da je dobar u ovom poslu i da je njegova posebna potvrdile su brojne medalje i diplome koje sada krase podrum koji je ispunjen ne samo bačvama već i priznanjima. Poslednja nagrada stigla je iz Čačka gde je pre nekoliko meseci obavljeno ocenjivanje ovog žestokog pića. 

"Prvo mesto je osvojila devojka iz Čačka, a ja sam odmah za njom, sa ocenom 18,98, za mnom je moj saborac iz Aranđelovca Stojan Tasić i tako se nastavio niz. Bilo je 79 uzoraka, teška odluka za žiri, a za mene veliki ponos, nije mala stvar stati odmah iza pobednika. Ovo je još jedna medalja u nizu, još jedan podstrek da nastavim sa ovim poslom i dalje."

Zoran je pored ovog priznanja okitio svoje flaše zlatom i srebrom i na takmičenju u Topoli, koje je Međunarodnog tipa i održava se svake godine u sklopu Oplenačke berbe. 

Inače, naša prepečenica prema rečima eminentnih stručnjaka važi za jednu od najboljih alkoholnih pića na planeti.  


Tagovi

Rakija Vino Zoran Novaković Medalje Pehari Takmičenje Tradicija


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.