Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 24.12.2018. 08:00

Radovan Vukoje: Zasadili smo 1.000 maslina, planiraramo širenje zasada

Porodica Radovana Vukoje iz Trebinja proizvodi vrhunska vina, a prije nekoliko godina zasadili su i masline. Zadovoljni rodom, ali i kvalitetom proizvedenog ulja planiraju proširenje zasada. Vjeruju da su masline kultura koja je budućnost Hercegovine.

Foto: Marija Manojlović
  • 794
  • 72
  • 0

Velika potražnja za maslinovim uljem sve češće motiviše Hercegovce da pokušaju sa uzgojem maslina. Pozitivan signal, kad je riječ o uzgoju ove kulture, bila su uvjeravanja stručnjaka da je baš blaga trebinjska klima pogodna za bavljenje maslinarstvom. Među prvima koji su se su se upustili u ovu pruču je porodica Vukoje. U Zasad polju su zasadili 1.000 sadnica, već tri godine od njih prave ulja. Zadovoljni su njegovim kvalitetom ali i rodom maslina.

"Po prvim uljima koje smo proizveli u protekle tri godine mogu da kažem da imamo kvalitet na dosta visokom nivo. Mi smo se opredijelili za italijanski sortimen - leccino, pedolino, buža, bjelica i frantoio. Svih pet sorti nabavili smo direktno iz Italije", priča Radovan Vukoje.

Radovan Vukoje: Važno je izabrati odgovarajuće sorte

Vukoje je zadovoljan kako su se ove sorte prilagodile na trebinjsku zemlju. Ulje koje prave, plasiraju kroz svoje ugostiteljsko-turističke objekte. Podrume Vukoje posjećuje veliki broj turista i oni su zadovoljni kvalitetom maslinovog ulja.

"U narednom periodu imaćemo veće količine. Masline tek u godinama koje slijede treba da iznesu puni rod, jer prve tri godine davaju od 10 do 15 odsto  punog roda koji će dati sa deset godina. Prema mom mišljenju, masline su sigurno velika perspektiva Hercegovine, samo je važno biti pažljiv pri odabiru sorti ", objašnjava Vukoje.

Napravili uljaru, a širiće i zasade

Kako su već na početku rezultati bili dobri, Podrumi Vukoje prave planove za naredni period. U Zasad polju, usred vinogorja i 1.000 stabala maslina izgrađena je moderno opremljena destilerija i uljara. Planiraju i širenje zasada maslina.

"Imamo hiljadu sadnica u Zasad polju, kako su dobri rezultati , nalaženjem adekvatne pozicije, mi ćemo ući u još jednu investiciju, minimalan broj bi bio 2.000 stabala a ako bi našli idealnu poziciju možda bismo išli i do 5.000 stabala", kaže naš sagovornik.

Vukoje očekuje da će se u godinama koje dolaze još poljoprivrednika odlučiti za ovu mediteransku kulturu.

Uzgajivači maslina rijetki

Iako stručnjaci ističu da Hercegovina ima idealne uslove za razvoj maslinarstva, bar u njenom istočnom dijelu, uzgajivači ove kulture nisu brojni. Pored Podruma Vukoje i Manastir Tvrdoš ima značajnije zasade i sopstvenu proizvodnju ulja. Istini za volju, sve je veći broj Trebinjaca koji se odlučuju zasaditi  određen broj stabala, no to je daleko od ozbiljnog bavljenja maslinarstvom.

Maslinovovo ulje traženo

Svjesni ove činjenici ali i velike potražnje za maslinovim uljem u trebinjskom Agrarnom fondu  su odlučili da pokrenu rasadnik mediteranskog bilja, u kome bi se, između ostalog, proizvodile i sadnice maslina. Kroz njihovu podjelu namjeravaju motivisati Trebinjce da uzgajaju ovu kulturu.

Preko 100 tona voća i povrća otkupiće Agrarni fond Trebinje tokom 2019. godine

"U dva plastenika proizvodimo sadnice mediteranskih vrsta voća i povrća, riječ je o sadnicama smokve, nara i maslina. Na to smo se odlučili jer smo uvidjeli da trenutno na tržištu postoji potražnja za proizvodima od ovih kultura. Mislili smo da će se ljudi sami zainteresovati da povećaju kapacitete svoje proizvodnje, međutim, to se nije desilo. Maslinovo ulje proizvode samo Podrumi Vukoje i Manastir Tvrdoš, još uvijek ne značajnije količine već za sopstvene potrebe. U narednoj godini ćemo proizvesti značajnu količinu sadnog materijala koji ćemo dijeliti putem javnih poziva", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Na temu uzgoja maslina već su organizovali  i nekoliko predavanja, na kojima su govorili eminentni stručnjaci za oblast maslinarstva, kako bi sve zainteresovane poljoprivrednike upoznali sa načinom i uslovima uzgoja maslina.
 


Fotoprilog


Tagovi

Masline Maslinovo ulje Radovan Vukoje Podrumi Vukoje Trebinje Hercegovina


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.