Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 12.08.2020. 14:00

Radnici u karantinu, korona otkrivena na pakovanju smrznutih morskih plodova u Kini

Da je virus stigao na uvezenim pakovanjima zaleđene hrane, sumnjaju i na Novom Zelandu gde je nakon 102 dana bez korone, potvrđeno četvoro zaraženih u Ouklandu. 

Foto: Jumpstory
  • 210
  • 37
  • 0

Kina je u utorak objavila da je potvrđen virus korona na pakovanju uvezene smrznute morske hrane koja je stigla iz luke grada Dalian. Kako piše reuters ovo mesto u poslednje vreme ponovno beleži nove slučajeve zaraze.

Ne otkrivaju zemlju porekla morskih plodova?

Virus je pronađen na spoljnoj ambalaži smrznute hrane koju su kupile tri kompanije iz Jantaija, lučkog grada u pokrajini Šandong na istoku Kine.

Gradska uprava Jantaija saopštila je da su plodovi mora bili u pošiljci iz uvoza koja je isporučena u Dalian, ali nisu otkrili zemlju porekla.

Virus korona pronađen na dasci za sečenje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

U julu su carinici u Dalianu, glavnoj luci u severoistočnoj pokrajini Liaoning COVID-19 otkrili na pakovanju smrznutih škampa uvezenih iz Ekvadora, te je obustavljen uvoz proizvoda tri tamošnjih proizvođača.

Prema najnovijim podacima, ipak su dali zeleno svetlo za jednu od te tri kompanije da nastavi izvoz nakon što je Ekvador pristao da poboljša protokole za otpremu. Očekuje se da će uskoro i druge dve firme moći da izvoze svoje proizvode.

Ne otkrivaju jesu li prerađeni proizvodi izvezeni

Deo morskih plodova koje su kupile tri kompanije iz Jantaija prerađen je za izvoz, a ostatak se čuva u hladnjačama i nije pušten na tržište, saopštile su gradske vlasti Jantaija.

Na pitanje da li je prerađena morska hrana izvezena, član kancelarije za kontrolu pandemije nije želeo da navodi detalje, upućujući na saopštenje vlasti grada Jantaija.

Vlasti su zapečatile robu, a svi radnici koji su rukovali njom su testirani i negativni su, ali određen im je karantin.

Inače, do 9. avgusta Dalian je izvestio o ukupno 92 nova slučaja zaraze.

Meso zmija sa lokalne pijace, izvor smrtonosnog korona virusa?

Podsećamo, smatra se da se virus korona proširio prošle godine sa pijace u Vuhanu gde se prodaju ribe, školjke, plodovi mora i divlje životinje. Otada je preplavio svet, a u poslednje vreme ponovo se javlja i u ovoj zemlji.

Da je virus pristigao na uvezenim pakovanjima zaleđene hrane, sumnjaju i na Novom Zelandu gde je nakon 102 dana bez korone, potvrđeno četvoro zaraženih u Ouklandu. 

Američka ministrarka zdravlja Ešli Blumfild je potvdila da je u toku testiranje površina u rashladnom pogonu u tom gradu gde je radio muškarac iz zaražene porodice. Svi zaposleni poslati su u samoizolaciju. 

"Znamo da virus može preživeti u rashlađenim sredinama dosta dugo", rekla je Blumfild na konferenciji za novinare.


Tagovi

Kina Virus korona Covid-19 Morski plodovi Smrznuti proizvod Škampi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]