Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenje potrošačima
  • 22.09.2022. 11:00

Pronađena opasna bakterija u pilećim kobasicama "Wudy"

Potrošačima se preporučuje da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju određene proizvode

Foto: Depositphotos/jenoche (ilustracija)
  • 190
  • 19
  • 0

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155).

Radi se o proizvodima brenda "Wudy" čiji je proizvođač "Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.", P.le A.Veronesi 1  S.Martino B.A., Italija. S ciljem poduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na daljnje postupanje inspekcijskim tijelima.

Rizične skupine

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućava umnožavanje u rashlađenoj hrani. Potrošačima se preporučuje da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identificirane u tabeli:

Rizične skupine populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi.

Upozoreno je da se komplikacije mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena ovom bakterijom.

Simptomi infekcije

Kod infekcije u trudnoći kao simptom se najčešće javljaju temperatura, glavobolja te bolovi u zglobovima i mišićima, a komplicirani slučajevi nerijetko završavaju prijevremenim porodom ili pobačajem.

Infekcija centralnog nervnog sistema može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), meningoencefalitisa i razvoja gnojnih žarišta u mozgu u vrlo rijetkim slučajevima.

S bh. tržišta se povlači smrznuto voće, sok od jabuke i dječja kaša

Gastroenteritis uzrokovan L. monocytogenes dovodi do neinvazivnog proljeva u trajanju od jednog do tri dana, čija inkubacija najčešće iznosi 21 dan. Uz proljeve kao prepoznatljivo obilježje kod pacijenata dolazi do pojave temperature, glavobolje, bolova u mišićima i ukočenog vrata, mučnine u stomaku, pa čak i smetenosti, gubitka ravnoteže i konvulzija.


Tagovi

Kobasice Tržište Hrana Wudy Bakterija Listeria monocytogenes


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.