Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mleka
  • 17.08.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Proizvodnja sira i kajmaka na tradicionalan način ključ uspeha

Milan Milovanović se sa svojom porodicom već godinama unazad bavi stočarstvom i tradicionalnom proizvodnjom mladog sira i kajmaka. Jedinstveni su po kvalitetu, a čuveni u svom, zlatiborskom kraju.

Foto: Mina Erić
  • 609
  • 94
  • 2

Na obroncima Zlatibora koji je poznat po dobroj pršuti i još boljem siru i kajmaku, razgovarali smo sa Milanom Milovanovićem. On sa svojom porodicom živi u selu Zbojštica koje pripada užičkoj opštini. Kako na početku razgovora kaže, on je ‘65. godište i otkako zna za sebe, bavi se poljoprivredom.

"Nastavio sam tradiciju od oca i majke, a i oni su od svojih roditelja. Sve vreme se bavimo stočarstvom pošto je ovo podneblje pogodno za to. Držimo krupnu stoku, nešto svinja i ovce," kaže Milovanović. 

Ono što je karateristično za porodicu Milovanović jeste to da pomoću tradicionalnih metoda prerađuju mleko i proizvode mladi sir i kajmak. U svakodnevnim poslovima učestvuje cela porodica.

Sir i kajmak iz Mačve na svim kontinentima

U proizvodnji su glavne supruga Sneža i majka Slava 

U proizvodnji su glavne supruga Sneža i majka Slava dok je Milan sa sinom Ljubišom zadužen za pripremu hrane. Za ishranu krava koriste senažu i žito, a kako kaže, nova mehanizacija im je pomogla u brzini pripreme što je veoma važno, jer sav posao obavljaju njih dvojica. Baka i deda su nekada dosta više radili, ali sada pripomognu po potrebi.

Na pitanje kako izgleda radni dan njegove supruge, Milan nam kratko odgovara da čitav dan ima obaveze, od jutra do mraka i da ipak uspeva sve da postigne. Njena zaduženja obuhvataju sve, od muže krava do varenja mleka i finalne pripreme. Od vremenskih uslova ne zavise mnogo, jer uspevaju da sve obaveze završe na vreme tako da većih šteta od nevremena nije bilo u poslednjem periodu, a nadaju se da ih neće ni biti. 

Zahvalnica za kvalitet i iz Brisela 

Milan kaže da se tradicionalni proizvod i industrijski i te kako razlikuju. "Ne možeš da primenjuješ hemiju, količine su ograničene. Mi ne primenjujemo nikakvu vrstu hemije niti veštačka đubriva, trudimo se da sve bude prirodno,” objašnjava Milan.

Kaže da se trude da proizvedu kvalitetnu hranu za ishranu svoje stoke, a samim tim i što kvalitetniji proizvod, pa tako nemaju problema s plasiranjem robe. "Kada bi smo imali mogućnosti i više radne snage mogli bismo još dosta toga da plasiramo.

Stalne kupce imaju u obližnjem Užicu, ali su po specifičnom ukusu, pre svega kajmaka, prepoznatljivi  i dalje od svoje opštine. O tome da su najbolji u svom kraju, ali i šire, govori i podatak da su pre nekoliko godina dobili i zahvalnicu "FADN Sistema" koju uručuje komisija iz Brisela. 

Livade - temelj organske proizvodnje sira i kajmaka

Tradicionalni način proizvodnje zahteva edukovanje 

I pored toga što se bave tradicionalnim načinom proizvodnje, porodica Milovanović redovno posećuje Novosadski sajam poljopivrede i prati razvoj mehanizacije koja je potrebna za što efikasniju obradu poljoprivrednog dobra.

Za ovakav vid bavljenja stočarstvom i poroizvodnjom mlečnih proizvoda potrebno je mnogo truda, ulaganja, odricanja, ali i ljubavi, kako prema prirodi tako i prema poslu. Sloga i saradnja su ključni kod organizacije posla.

Kada se sve to pronađe u jednoj domaćinskoj kući i vrednoj porodici, kvalitet je neizostavan. U vremenu kada je sve usmereno ka urbanoj kulturi, modernizaciji i brzini, trebalo bi odvojiti vreme, posvetiti pažnju i skinuti kapu tihim čuvarima tradicije koji svojim radom oplemenjuju srpsko selo, ali i bogatu trpezu na kojoj se njihovi proizvodi nađu. 


Tagovi

Zlatibor Mladi sir Kajmak Tradicija Mehanizacija Stočarstvo Mleko Milan Milovanović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)