Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standardi hrane
  • 05.09.2020. 15:00

Proizvodnja mesa, mleka i jaja u SAD-u zabrinjava Britance

Američki zakoni ne štite dobrobit životinja niti standarde hrane na koje su navikli Britanci, tvrde u RSPCA i traže od vlade da uvede zakone o poljoprivredi nakon Bregzita.

Foto: Depositphotos/asayenkaa
  • 86
  • 299
  • 0

Kokoške u Americi imaju pola životnog prostora u odnosu na one uzgajane u Velikoj Britaniji, a nakon klanja se potapaju u hlor kako bi se uništile bakterije koje se nalaze na njima. Pilići koji se drže u tako malom prostoru doslovno sede u fekalijama, piše theguardian.

RSPCA upozorava potrošače

Kako bi istakla razlike u dobrobiti na farmama, jer se trgovinski pregovori između ove dve zemlje nastavljaju u septembru, najveća britanska dobrotvorna organizacija za dobrobit životinja (RSPCA) upozorava potrošače na američki uvoz mleka, jaja i mesa.

Primeri razlika između SAD-a i Velike Britanije, a koje je utvrdila ova organizacija uključuju odsutnost američkih zakona koji štite dobrobit pilića, ćurki i koka nosilja koje imaju suviše malo životnog prostora.

Britanci ne žele američku hlorisanu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Takođe, Velika Britanija je još 1999. godine zabranila držanje svinja u metalnim oborima nakon oplodnje dok ih glavne američke države još uvek koriste. Isto tako, Amerikanci leče goveda hormonima koje je EU zabranila.

Smatraju da će oslabiti britanski standardi

U manifestu za 2019. godinu britanska Konzervativna stranka obećala je da neće ugroziti ondašnji visok nivo zaštite životne sredine, dobrobiti životinja i hrane.

RASPCA veruje da će uvoz robe nižih normativa oslabiti i britanske standarde, pa i naštetiti poljoprivrednicima. Zato ova organizacija traži od vlade da uvede zakone o poljoprivredi nakon Bregzita kojima će se obezbediti da nekvalitetna roba ne ulazi u Veliku Britaniju.

Pokrenuli akciju protiv uvoza hrane - kače transparente po kućama, farmama i mašinama

"I nije stvar samo u ovoj vladi ili ovom trgovinskom dogovoru", rekao je izvršni direktor RSPCA-e, Kris Šervud.

"Moramo da obezbedimo budućnost svojih poljoprivrednih sistema tokom sledećih 10 ili 20 godina."

Farmer i direktor britanskog Održivog fonda za hranu, Patrik Holden, rekao je da iako podržava rad RSPCA-e, treba da uradimo još.

Nije dobro biti nešto bolji od SAD-a. Moramo biti mnogo bolji. Ako ćemo da pređemo na održivi prehrambeni sistem, tada moramo da prestanemo da proizvodimo jeftinu svinjetinu i piletinu u Velikoj Britaniji." Priznao je da bi to povećalo cene hrane, ali dodao i da jeftina skriva troškove za životnu sredinu i javno zdravlje.

Amerikanci se ne slažu?

"Tokom poslednjih 10 godina Sjedinjene Države u proseku su najveći izvoznik svinjskog mesa na svetu. Bilo koje godine američka svinjska industrija isporučuje proizvode u više od 100 zemalja", rekao je Džim Monro iz Američkog nacionalnog veća proizvođača svinjskog mesa (NPPC).

'Rat' Velike Britanije i SAD-a zbog antibiotika na farmama?

Dodao je da je to zato što proizvode najsigurniju, najhranjiviju i najpristupačniju svinjetinu na svetu.

"To činimo zadržavajući najviše standarde dobrobiti životinja. Svaka suprotna tvrdnja je besmislena", istakao je.

"NPPC podržava jači trgovinski odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali podržavaće američko-britanski sporazum o slobodnoj trgovini samo ako je UK spremna da ukloni sve carinske i necarinske barijere i prihvatiti kodeks i druge međunarodne proizvodne standarde", zaključio je.


Tagovi

Velika Britanija SAD Amerika Trgovinski odnosi Uvoz hrane Standardi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]