Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 29.05.2015. 13:20

Proizvođači žitarica u jednom lancu!

Hrvatska pekarska industrija treba jedan ovakav pozitivan podražaj koji se ne odražava samo na nju, nego i na proizvođače žitarica. Porazno zvuči podatak da smo lani u prvi deset mjeseci uvezli kruha i pekarskih proizvoda vrijednosti više od 800 milijuna kuna.

Foto: depositphotos.com,
  • 361
  • 47
  • 0

Znak Kruh s hrvatskih polja najnoviji je marketinški projekt Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) koji se odnosi na dobrovoljno označavanje pekarskih proizvoda.

Cilj ovog, kao i drugih sličnih projekata HPA, jest promicanje domaće poljoprivredne proizvodnje i informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda, a sve u cilju zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje. U jedan lanac povezuju se proizvođači, čiji proizvodi dobivaju dodanu vrijednost i time dobivaju mogućnost povećanja proizvodnje, prerađivači, koji dobivaju paletu prepoznatljivih proizvoda i na kraju potrošači koji dobivaju siguran, domaći proizvod te njegovom kupnjom pomažu razvoj domaće proizvodnje

Kruh s hrvatskih farmi

Hrvatska pekarska industrija treba jedan ovakav pozitivan podražaj koji se ne odražava samo na nju, nego i na proizvođače žitarica. Porazno zvuči podatak da smo lani u prvi deset mjeseci uvezli kruha i pekarskih proizvoda vrijednosti više od 800 milijuna kuna.

Umjesto kruha i peciva proizvedenog od brašna samljevenog od slavonskih žitarica, za doručak djeca jedu kroasan koji je spremljen na pola u Češkoj, mijesio se od brašna napravljenog od argentinske pšenice, a podgrijan je u peći stranog trgovačkog lanca koji posluje u Hrvatskoj.

Dodavanjem znaka Kruh s hrvatskih polja, domaći proizvod postat će pristupačniji domaćem kupcu, a samim time će porasti potražnja za njim. Time ne dobivaju samo pekari, nego i proizvođači žitarice. Pravila nalažu da Kruh hrvatskih polja mora biti napravljen od brašna žitarice s hrvatskih polja.

Brašno proizvedeno u Hrvatskoj!

"Za oznaku Kruh s hrvatskih polja mogu se kandidirati svi - od male pekare iz susjedstva do velikih sustava. Uvjet koji moraju zadovoljiti jest da je brašno od kojeg se rade pekarski proizvodi proizvedeno u Hrvatskoj i to od hrvatske žitarice. Sljedivost će dokazati temeljem pravilnika o proizvodnji brašna i pekarskih proizvoda. Kad mi u HPA dobijemo zahtjev proizvođača i potvrdimo da je zadovoljio kriterije, ide se na sjednicu savjeta koje donosi odluku", kaže načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda HPA Dubravka Živoder.

HPA je dosada pokrenula marketinške projekte koji se vežu uz znakove Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi za proizvode svježeg svinjskog i junećeg mesa te mesa peradi, Med iz lijepe naše i Jaja hrvatskih farmi. Iskustva proizvođača proizvoda koji nose znakove HPA govore o porastu potražnje, a samim time i prihode te dobiti. Konkretno to potvrđuju podatci prikupljeni za proizvode sa znakom mlijeko i meso hrvatskih farmi.

Foto: depositphotos.com, @dgdimension


Tagovi

Kruh Hrvatsko polje Pekarska industrija Češka Razvoj domaće proizvodnje Brašno Domaće žitarice Dodana vrijednost Trgovački lanac Prerada Prehrambeni proizvodi Dubravka Živoder HPA Mlijeko hrvatskih farmi Med iz lijepe naše Jaja hrvatskih fa


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić