Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja alkohola
  • 16.08.2016. 10:30

Proizvođači rakije: svaka čast slovenskoj Vladi!

I hrvatski proizvođači priželjkuju manje trošarine ali država, za sada, bez sluha!

Foto: mackomali.wordpress.com
  • 6.836
  • 892
  • 0

Kako bi omogućila veću konkurentnost malih proizvođača piva, vina i alkoholnih pića, slovenska Vlada početkom kolovoza značajno im je smanjila trošarine i omogućila jednostavniji postupak prilikom izvoza pokušavajući na taj način pomoći malim poizvođačima da se lakše pozicioniraju i izbore za svoj udio na tržištu, koji je još uvijek mali.

Tako primjerice, nale privatne pivovare u Sloveniji mjesečno proizvedu svega 50 hektolitara piva, a mnoge su od njih svoju djelatnost registrirale su u susjednoj Austriji, upravo zbog visokih nameta koje moraju plaćati slovenskoj državi. To je spoznala i slovenska Vlada pa je malim pivovarama početkom kolovoza uobičajene trošarine smanjila za 50%, kako bi ih potakla na rast i izvoz.

Slovenija: manje trošarine za male proizvođače vina, piva i rakije

Nova porezna regulativa vrijedi i za male proizvođače vina i rakije. Malim vinarima je od sada dozvoljeno da prodaju vino u druge članice Europske unije "s odgodom" plaćanja poreza i trošarine, uz jednostavnu porezentaciju vinarskog ili trošarinskog dokumenta, dok za pečenje rakije za vlastite i susjedove potrebe Slovenci više neće kao do sada morati prijavljivati kotlove za kuhanje rakije nego će plaćati paušalnu taksu prema stvarno proizvedenoj količini.

"Svaka čast slovenskoj Vladi na brizi za male proizvođače. Nešto slično smo i mi tražili i na tu temu poslali nekoliko dopisa ministarstvima poljoprivrede i financija, ali nam niti odgovorili nisu", kaže Davorin Škoflek iz Udruge proizvođača rakije iz voća UPRIV iz Kneževih Vinograda.

Inicijativa UPRIV-a

Navodi kako se prijedlog UPRIV-a bazirao na inicijativi da se proizvođačima koji proizvode do 400 litara apsolutnog alkohola godišnje smanji trošarina na razinu PDV-a, odnosno 25 kuna po litri apsolutnog alkohola.

Prema njegovom mišljenju, nikako ravnopravni položaj na tržištu glede plaćanja troširana ne mogu imati proizvođači koji rakiju proizvode na tradicionalan način i proizvođači s velikim kazanima. Navodi i računicu koja to potrijepljuje.

Razlika između malih i velikih

"Od 100 kilograma dunje, koju ja upotrebljavam i plaćam 5 kuna po kilogramu, dobijem 5-6 litara rakije. Koja me dakle košta ukupno 500 kuna. Dok platim trošarinu, koja se mora plaćati i plaća se, meni ne ostane puno, a takva rakija ima i svoju višu cijenu koja se opet negativno odražava na konkurentnost. Veliki proizvođači uzmu pak etilni alkohol, stave aromu i eto ti rakije do dunje koja je značajno jeftinija od moje", navodi taj proizvođač.

Podsjeća kako je on, kao tradicionlani proizvođač rakije, dužan državi platiti trošarinu od 53 kune po litri apsolutnog alkohola što za litru rakije od 40 stupnjeva dođe oko 21-22 kune.

Nemoguće je boriti se s velikim proizvođačima

"I dok na tu cijenu ugradim još svoj trošak i zaradu koju želim ostvariti, moja litra rakije je skupa. Jeftina i ne može biti. I zato bi nam puno pomoglo kada bi i naša država msanjila trošrine i potpomogla nas i drugim mjerama jer mi samo se ne možemo boriti s velikim proizvođačima", kaže Davorin Škoflek.

Svi mali proizvođači jakog alkoholnog pića, neovisno jesu li vlasnici kotla ili kotao unajmljuju kako bi ga koristili za proizvodnju, obvezni su po Zakonu o trošarinama najkasnije osam dana prije početka proizvodnje registrirati se podnošenjem prijave za upis u Registar trošarinskih obveznika mjesno nadležnom carinskom uredu prema svome mjestu prebivališta. Jednom upisani kao mali proizvođači, ne moraju se svake godine ponovno prijavljivati jer u Registru ostaju sve dok se ne odjave.

Trošarina se obračunava ovisno o obujmu prijavljenog kotla za proizvodnju. Za prijavljeni kotao (bez obzira na to je li kotao u vlasništvu ili iznajmljen) obujma do 100 litara obračunava se i plaća trošarina u obliku godišnjeg paušala u iznosu od 100 kuna, a za kotao obujma većeg od 100 litara u iznosu od 200 kuna. U iznos godišnjeg paušala uključena je neoporeziva količina jakog alkoholnog pića od 20 litara čistog alkohola po kućanstvu (ovisno o jakosti alkoholnog pića, npr. 50 litara rakije jakosti 16 gradi ili 40 % vol. iznosi 20 litara čistog alkohola).

Ako se, pak, ispeče veća količina rakije, tada se, uz obračunani godišnji paušal, samo na razliku iznad 20 litara čistog alkohola, koji čini oporezivi dio proizvedene rakije, dodatno obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53 kune po litri čistog alkohola. Krajnji rok za uplatu trošarine je 31. siječnja za proteklu kalendarsku godinu.

Foto: mackomali.wordpress.com


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (kra­jem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Trošarine Proizvođači Rakija Vino Pivo Davorin Škoflek Udruga UPRIV Cijena Proizvodnja Kotao Voće Kazan Ministarstvo Alkohol Cijena Konkurentnost Dunja


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?