Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 26.04.2020. 15:00

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Potrošači u zemlji, a posebno u inostranstvu sve više cijene proizvode koji imaju ovu oznaku, pokazalo je istraživanje koje je objavila Europska komisija.

Foto: Maja Celing Celić
  • 196
  • 31
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića čija su imena zaštićena oznakom geografskog porijekla (ZOGP) imaju jaku ekonomsku korist za proizvođače i to ponajviše u marketingu, pokazalo je istraživanje koje je objavila Europska komisija.

Ove su oznake dio EU-ova ssistema prava intelektualnog vlasništva, a pomoću njih se na zakonit način ono štiti od imitacije i zloupotrebe.

Studija sprovedena na 3.207 proizvoda, koliko ih je bilo zaštićeno krajem 2017. godine, otkrila je da oni zajedno predstavljaju prodajnu vrijednost od 74,76 milijardi eura što je u prosjeku dvostruko više nego za slične proizvode bez certifikata.

Vina - najznačajniji proizvodi ove oznake

Potrošači u zemlji, a posebno u inostranstvu sve više cijene proizvode koji imaju ovu oznaku. Od 3.207 proizvoda u 2017. godini, 49% su bila vina, 43% poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i 8% alkoholna pića.

Vina su najznačajniji proizvod kako u pogledu ukupne prodajne vrijednosti (51%), tako i trgovine izvan EU (50%).

Dva žestoka alkoholna pića dobila zaštićenu oznaku geografskog porijekla

Komesar Europske unije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je kako ova oznaka pokazuje bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor može ponuditi. "Proizvođači imaju sa geografskom oznakom ogromne prednosti na tržištu jer sve više kupaca traže autentične proizvode i spremni su dati i veću cijenu za njih."

Prihodi od prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića čije je nazive Europska unija zaštitila oznakama iznose 74,76 milijardi eura, a više od petine tog iznosa ostvaruje se izvozom izvan EU. Istraživanje je utvrdilo da su Sjedinjene Države, Kina i Singapur najbolja odredišta za EU proizvode s ovom oznakom te da tamo odlazi polovina izvoza.

"Zaštitom proizvoda širom svijeta sprječavamo lažnu upotrebu naziva i čuvamo njihovu dobru reputaciju. Geografske oznake štite lokalnu vrijednost na globalnom nivou", rekao je Wojciechowski.

Razlika između ZOGP-a i ZOI-a

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) i zaštićena oznaka geografskog porijekla (ZOGP) razlikuju se prvenstveno po postotku obveznog udjela sirovina porijekla s određenog područja ili po tome koje se faze proizvodnje moraju odvijati u određenoj regiji. Neke su od poznatih ZOGP oznaka Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, masline Kalamata, Parmigiano Reggiano, Poljska votka, Queso Manchego i Roquefort.

Proizvođači u BiH nesmetano mogu doći do zaštite oznaka prehrambenih proizvoda

Oznakom garantovano tradicionalni specijalitet (GTS) ističu se tradicionalni aspekti, kao što su tradicionalna metoda proizvodnje ili tradicionalni sastav, bez povezanosti s konkretnim geografskim područjem. Neki od primjera poznatih garantovano tradicionalnih specijaliteta je riba Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, italijansko jelo Amatriciana tradizionale, nizozemsku usoljenu haringu Hollandse maatjesharing i pivo Kriek.

Do kraja marta 2020. zaštićena su ukupno 3322 proizvoda oznakom geografskog porijekla.


Tagovi

Europska komisija Oznaka goegrafskog porijekla Vina Zaštita Alkoholna pića Oznaka izvornosti Tradicionalni specijalitet


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.