Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 26.04.2020. 15:00

Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost

Potrošači u zemlji, a posebno u inostranstvu sve više cene proizvode koji imaju ovu oznaku, pokazalo je istraživanje koje je objavila Evropska komisija.

Foto: Maja Celing Celić
  • 140
  • 18
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića čija su imena zaštićena oznakom geografskog porekla imaju veliku ekonomsku korist za proizvođače i to najviše u marketingu, pokazalo je istraživanje koje je objavila Evropska komisija.

Ove su oznake deo EU-ova sistema prava intelektualnog vlasništva, a pomoću njih se na zakonit način ono štiti od imitacije i zloupotrebe.

Studija sprovedena na više od 3.200 proizvoda, koliko ih je bilo zaštićeno krajem 2017. godine, otkrila je da oni zajedno predstavljaju prodajnu vrednost od 74,76 milijardi evra što je u proseku dvostruko više nego za slične proizvode bez certifikata.

Vina - najznačajniji proizvodi ove oznake

Potrošači u zemlji, a posebno u inostranstvu sve više cene proizvode koji imaju ovu oznaku. Od 3.200 proizvoda u 2017. godini, 49 odsto su bila vina, 43 odsto poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i osam odsto ostala alkoholna pića.

Vina su najznačajniji proizvod kako u pogledu ukupne prodajne vrednosti (51 odsto), tako i trgovine izvan EU (50 odsto).

Vina iz Šumadije dobila oznaku geografskog porekla!

Poverenik Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je kako ova oznaka pokazuje bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor može da ponudi. "Proizvođači imaju sa geografskom oznakom ogromne prednosti na tržištu, jer sve više kupaca traže autentične proizvode i spremni su da daju i veću cenu za njih."

Prihodi od prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića čije je nazive Evropska unija zaštitila oznakama iznose 74,76 milijardi evra, a više od petine tog iznosa ostvaruje se izvozom izvan EU. Istraživanje je utvrdilo da su Sjedinjene Američke Države, Kina i Singapur najbolja odredišta za EU proizvode s ovom oznakom, pa da se tamo izvozi polovina ovakvih proizvoda.

"Zaštitom proizvoda u celom svetu sprečavamo zloupotrebu naziva i čuvamo njihovu dobru reputaciju. Geografske oznake štite lokalnu vrednost na globalnom nivou", rekao je Vojčehovski.

Srpska oznaka zaštićenog porekla

Neke su od poznatih oznaka geografskog porekla nosi Bavarsko pivo, Šampanjac, Irski viski, masline Kalamata, italijanski Parmezan (parmiđano ređano), Poljska votka, Keso Manćero i Rokfor sir. 

U Srbiji postoji 53 proizvoda sa oznakom zaštićenog geografskog porekla, među kojima su najpopularniji lekovački ajvar, ariljska malina, zlatarski sir.

Zaštita geografskog porekla uskoro i za peglanu kobasicu

Oznakom zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) ističu se tradicionalni aspekti, kao što su tradicionalna metoda proizvodnje ili tradicionalni sastav, bez povezanosti s konkretnim geografskim područijem. Neki su od primera poznatih zajamčeno tradicionalnih specijaliteta je i italijansko jelo Amatrićana tradicionale, holandska usoljena haringa i pivo Kriek.


Tagovi

Evropska komisija Oznaka geografskog porekla Vina Zaštita Alkoholna pića Tradicionalni specijalitet


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.