Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada krompira
  • 21.04.2016. 19:00

Proizvedeni prvi pomfriti u Srebrenici

Fabrika za preradu krompira i pomfrita "Srebreničanka" s probnom bi proizvodnjom trebala da počne u maju. Godišnje planiraju da proizvedu 7.500 tona pomfrita za što im treba 15.000 krompira.

Foto: Srebrenica.gov.ba/Opština Srebrenica
  • 214
  • 8
  • 0

Iako se zvanično trebala otvoriti u martu, fabrika za preradu krompira i pomfrita u Srebrenici "Srebreničanka" s probnom bi proizvodnjom trebala da počne u maju, piše Klix.ba. U toku je eksperimentalna proizvodnja sa šest radnika, a plan je - kad se finalizuju svi radovi na fabrici, da zaposlenje dobije još 47 radnika.

U izgradnju fabrike za preradu krompira i proizvodnju pomfrita "Srebreničanka" investirano je oko 10 miliona KM, a opremu za novoizgrađenu fabriku montirali su kineski stručnjaci.

Za puni kapacitet trebaju 15.000 tona krompira

"Instalisane su dvije proizvodne trake, a eksperimentalnim radom utvrđeno je da proizvodne linije funkcionišu po planu i da se dobija kvalitetan pomfrit", rekao im je savjetnik načelnika srebreničke opštine za privredu Ćazim Salimović dodajući da će zavisno od dinamike pokretanja proizvodnih linija i kapaciteta proizvodnje da popunjavaju ostala radna mjesta.

Stavljanje fabrike u punu funkciju čekaju i proizvođači krompira. Podsjećamo, fabrika je još lani ponudila poljoprivrednim proizvođačima u regiji Birač mogućnost otkupa krompira s ciljem obezbjeđenja sirovina za potrebe te fabrike. Godišnje potrebe za sirovinom u obimu su im od 15.000 tona, a planirana proizvodnja - u punom kapacitetu, je 7.500 tona pomfrita.

Izgradnja fabrike pomfrita u Srebrenici rezultat je saradnje investitora iz Bosne i Hercegovine i njihovih partnera iz Azerbejdžana, gdje će u početku biti plasirana većina proizvedenog pomfrita. No kako BiH uvozi pomfrit iz Nizozemske, Belgije i Njemačke, a u zemljama okruženja nema fabrike za preradu krompira u pomfrit, posla i zarade ne bi smjelo da nedostaje.

Foto: Srebrenica.gov.ba/Opština Srebrenica


Tagovi

Fabrika pomfrita Srebreničanka Eksperimentalni rad Srebrenica Ćazim Salimović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.