Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja mesa
  • 25.11.2016. 11:25

Prodaja piletine u trgovinama pala i za 50%

Nakon što je utvrđeno da je situacija u svih 10 distributivnih centara prehrambenih proizvoda loša te je zaplijenjeno 42 tone mesa za uništavanje, prodaja u trgovačkim lancima je naglo opala, javljaju mediji.

Foto: bigstockphoto.com, Natalia Zakharova
  • 4.612
  • 461
  • 0

Nakon što je utvrđeno da je situacija u svih 10 distributivnih centara prehrambenih proizvoda loša te je zaplijenjeno 42 tone mesa za uništavanje, prodaja u trgovačkim lancima je naglo opala, javljaju mediji.

Prema izjavama ministra poljoprivrede Tolušića, situacija sa zdravstveno neispravnim mesom najgora je u Dalmaciji.

Nagli pad prodaje mesa

Munjevita akcija veterinarske inspekcije i niz proizvoda koji su, kako je potvrđeno testiranjem, bili zaraženi salmonelom i povučeni iz prodaje, kod kupaca su stvorili pravu histeriju koja je rezultirala rapidnim padom prodaje mesa u zadnjih osam dana. Nakon vijesti o pronađenoj ilegalnoj klaonici, kupci su odustali od kupovine u trgovačkim lancima.

"Kupci, naravno, uvijek moraju biti na oprezu i čitati deklaracije, no ovo što se dogodilo zbilja graniči s histerijom. Toliko su prestravljeni da mi se čini kako zadnjih dana apstiniraju od mesa, barem tako govore podaci o prodaji. Naime, prema informacijama kojima raspolažem, prodaja piletine, i to ne samo uvozne, nego i domaće, pada, ovisno o danima, za 30 do 50%, a ostalog mesa 20%", izjavili su u Petasonu za Slobodnu Dalmaciju.

Povučeno 42 tone mesa, našli i ilegalnu klaonicu!

Ovo što se događa je posljedica nebrige

Ističu kako stanje ne treba čuditi s obzirom na nedostatak agrarne politike zadnjih godina. Prema njihovom mišljenju, treba poticati potrošnju domaćih proizvoda, ali ovo što se sada događa nije dobro za nikoga. Destimuliranje domaće proizvodnje rezultiralo je znatno manjim količinama hrvatskog mesa na tržištu i velikim uvozom.

Jedino junetine imamo

"Jedino junetine imamo dovoljno za potrebe tržišta. Proizvodnja svinjetine toliko je lani pala da pokrivamo tek 30% ukupnog tržišta, a domaćom teletinom možemo zadovoljiti samo 10% potreba hrvatskih kupaca. To je zbilja prestrašno, pogotovo kad se uzme u obzir da jedna Nizozemska, koja je najveći proizvođač teletine u Europi, ima toliko oskudnije resurse od Hrvatske, počevši od zemlje pa do svega ostalog", kažu u tom trgovačkom lancu.

Nadaju se da će ove kontrole pokrenuti i državnu politiku jer situacija je kako kažu, alarmantna. "Da se kojim velikim zlom sutra zatvore granice, Hrvati bi nakon dva dana bili gladni. Eto, toliko mi, na žalost, ovisimo o uvozu", kažu iz Petasona.

Znali da je istekao rok, nisu ga stigli ukloniti

"Nema, niti je bilo, ikakvog straha od zaraze tim mesom, niti je ono ikad trebalo dospjeti na stolove potrošača. Mi smo, zahvaljujući našim samokontrolama, imali saznanja o tomu da je mesu istekao rok trajanja, ali ga nismo odmah mogli ukloniti već smo to činili sukcesivno, o čemu imam i dokumentaciju. Naime, meso smo postupno odvozili u Agroproteinku na spaljivanje. Riječ je o 0,6% količine svježeg mesa koju utržimo", rekao je novinarima vlasnik Petasona Zdravko Plazonić.

Foto: bigstockphoto.com, Natalia Zakharova


Tagovi

Tomislav Tolušić Salmonela Meso Prodaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]