Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 08.06.2019. 10:00

Probajte mleko, kafu i šniclu od soje

Soja se kod nas i u svetu uglavnom gaji za stočnu ishranu, ali u poslednje vreme sve više upotrebljava i u ljudskoj ishrani. Bogata je belančevinama i mastima biljnog porekla, ugljenim hidratima i mineralima. Nutricionisti tvrde da su belančevine iz soje adekvatna zamena za meso. A kad je tržišna cena u pitanju - soja je desetak puta jeftinija od mesa, a možete je i sami gajiti na okućnici i njivi.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 315
  • 15
  • 0

Od sojinog brašna proizvodi se hleb pogodan za dijabetičare, zatim mleko, sir (tofu), kiselo mleko, jogurt i drugi proizvodi. Međutim, od soje se mogu pripremati i kafa (bez kofeina), šnicle, ćufte, kao i druge vrste namirnica, a kažu da je u svetu poznato oko 150 jela od soje. Za Agroklub diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, Dragana Veljković, iz Beograda, savetuje kako sami da napravite mleko, kafu, šnicle i ćufte.

Mleko je kao kravlje, ali znatno jeftinije

Po sastavu i hranljivim vrednostima, sojino mleko slično je kravljem. Nema specifičan miris i ukus, a kada imate sojino zrno, onda vam je napitak od ove uljarice uvek pri ruci i bez odlaska u kupovinu.

Priprema se jednostavno. Da bi se dobio jedan litar mleka, potrebno je soju oprati i potopiti u vodu (12 do 24 čaša), 130 grama sojinog zrna. Nakon što odstoji u vodi, zrna se samelju na mašini za mlevenje mesa. Ovako dobijena smesa pomeša se sa jednim litrom vode, doda se kesica vanilin šećera i jedan do dva grama kuhinjske soli. Sud se poklopi na dva - tri sata, a za to vreme nekoliko puta dobro se promeša. Posle toga cedi se kroz platnenu cediljku.

Ovako dobijeno mleko može da se kuva, ali poput kravljeg, takođe može i da iskipi i zagori. Sojino mleko na površini ima kajmak, a njegova gustina može se regulisati dodavanjem vode prilikom pripreme. Inače, sojino mleko lakše se vari od ostalih vrsta mleka i mogu ga piti i deca i stariji.

Za crnu kafu, zrna soje peku se u rerni

Crna i bela kafa od soje ukusni su i hranljivi napici, bez kofeina i drugih štetnih sastojaka. Za dobijanje dobre zamene za crnu kafu, zrna soje peku se u suvom plehu dok ne pocrne, pazeći pri tom da budu ravnomerno pečena i da ne pregore.

Ovako dobijena "kafa", samelje se u mlinu za kafu i kuva se na isti način kao i obična crna. Ako se ova kafa pomeša sa mlekom od soje, dobija se odličan topli napitak, veoma sličnog ukusa beloj kafi.

Šnicla i ćufte sa jajima i hlebnim mrvicama

Zrna soje prvo se potapaju u slanu vodu u trajanju od 24 sata (kašika kuhinjske soli na pola litre vode). Zrna koja su odstajala, operu se čistom vodom, posole se i kuvaju dok ne omekšaju.

Za šnicle potrebno je 100 grama kuvane soje, koja se sitno samelje, doda se 100 grama mrvica od hleba, malo ceđenog paradajza, dva jajeta, sitno iseckanog ili narendisanog crnog luka prema ukusu, soli i bibera ili aleve paprike. Ovakva masa dobro se izmeša i oblikuje rolat. Peče se u rerni oko jedan sat kao hleb. Pre nego što se potpuno ispeče može se premazati umućenim jajetom. Služi se sečeno na šnicle sa pireom od krompira.

Kada je pravo vreme za žetvu soje?

Za ćufte potrebno je 200 grama skuvane i samlevene soje, jedno do dva jajeta, uz dodatak soli i bibera. Napravi se jedinstvena masa, a zatim se oblikuju loptice koje se malo nagnječe. Ovako dobijene loptice uvaljaju se u kukuruzno brašno ili sitne mrvice od hleba i peku se na masti, kao i ćufte od mesa.

Pripremljena sojina masa se može čuvati u zamrzivaču

Iz prezentovanih recepata za spravljanje jela od soje, vidi se da se najviše koristi soja natopljena u vodi ili skuvana pa samlevena na mašini za mlevenje mesa. "Kako je to zahtevan posao, može se pojednostaviti time što se na ovaj način pripremi veća količina soje i čuva se u zamrzivaču u pakovanjima. Tako će biti uvek na dohvat ruke. Ovo umnogome ubrzava pripremanje i smanjuje posao", kaže Dragana Veljković.


Tagovi

Pripema sojine mase Zdrava harna Proizvodi od soje Dragana Veljković Sojino zrno Sojino mleko


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.