Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje oraha
  • 16.01.2021. 16:00

Prije odlaganja oraha u hladnjaču, plodove dobro očistiti i osušiti

Orah se vrlo dobro čuva u hladnjači na temperaturi od 2°C i relativnoj vlažnosti vazduha 70-75 odsto ako je vlaga ploda oko četiri odsto.

Foto: Depositphotos/AntonMatyukha
  • 279
  • 10
  • 0

Prvi znaci zrenja plodova oraha su pucanje klapne i zrenje jezgra, koji prirodno sazrijevaju u periodu dužem od dva mjeseca. U hladnijim predjelima ova voćna vrsta sazrijeva sporije.

Bere se trešenjem pomoću motki i mehanizovano, odnosno tresačima. Ako se berba izvodi mlaćenjem dugim motkama često se ne oberu svi, a pojedini se oštećuju i ubire se dio nezrelih, koje kasnije napadaju plijesni, a ljuska im se teško odvaja, navodi stručnjak za prehrambenu i industriju, Srđan Čalić.

Kada se orasi beru na ovaj način treba početi od sredine ka periferiji krune kako bi se što manje grančica polomilo. Otresanje ponoviti tri do četiri puta. Mehanizovano se obavlja u razvijenim voćarskim zemljama u kojima se orah gaji na industrijski način.

Plodovi se beru protresanjem debla ili grana pa se oni pali prikupljaju mašinama ka sredini međurednog prostora i dalje mašinski skupljaju iz redova i nose na doradu. U hladnijim krajevima, ova operacija obavlja se mehanizovano blagim trešenjem stabla u tri do četiri navrata, a u toplijim krajevima obično se ranije i snažnije tresu, ističe ovaj stručnjak.

Plodove oprati i osušiti

Plodove oraha treba odvojiti od ljuske ako se ona nije odvojila pri padu sa stabla.

Kvalitet se određuje prema odnosu jezgra i težine ploda, izgledu i boji sjemenjače i krupnoći jezgra. Nakon berbe orasi se odmah sakupe i nose na pranje u cilindričnim žičanim bubnjevima u kojima se dopunski čiste mlazom vode u trajanju dva do tri minuta.

Ekološki uzgoj višegodišnjeg nasada oraha

Kako smo ranije pisali, berba i sušenje ove voćne vrste traje manje od 10 dana. Kada se orasi dobro osuše, sipaju se u krckalicu. Kako ona očisti oko 85 odsto, potrebno je angažavati i dodatnu radnu snagu, koja bi prebirala preostale ljuske od jezgra i zatim ga pakovala u džakove od pet kilograma.

Oprani plodovi odmah se suše radi uklanjanja suvišne vlage iz ljuske i jezgra. Najbolje je orahe sušiti upotrebom dehidratora.

Nakon sušenja podvrgavaju se tretmanu bjeljenja ljuske u dvoprocentnom rastvoru NaOH, jedan do dvoprocentnoj sonoj kiselini ili sumporisanjem. Nakon toga, orasi se dosušuju u velikim boks paletama u jakoj struji vazduha da bi se oduzela voda apsorbovana u toku bjeljenja.

Vrlo dobro se čuva u hladnjači na temperaturi od 2°C

Suvi orasi u ljusci čuvaju se na 1-4°C i oko 75 odsto relativne vlažnosti vazduha oko godinu dana bez užeglosti. U KA (kontrolisanoj atmosferi) sa približno 100 odsto N2 mogu se čuvati i do dvije godine.

Nasušeni orasi se čuvaju na temperaturi oko 0°C i relativnoj vlažnosti oko 70 odsto, a ako su vlažniji onda na nižoj temperaturi, u tom slučaju treba tako rasporediti vreće da je cirkulacija zraka između njih što bolja. Orah se vrlo dobro čuva u hladnjači na temperaturi od 2°C i relativnoj vlažnosti 70-75 odsto ako je vlaga u plodu oko četiri odsto.

Jezgro se može uspješno čuvati na 0°C, u atmosferi azota sa ispod jedan odsto O2 ili u vakuumiranim konzervama na 0°C, a u NA (normalnoj atmosferi) uslovima na 1°C i relativnoj vlazi zraka 60 odsto, savjetuje Čalić.


Tagovi

Uzgoj oraha Čuvanje oraha Plodovi Sušenje oraha Berba oraha Hladnjača


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...