Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada lešnika
  • 08.11.2019. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Preradom lešnika do veće zarade: Puter bez aditiva i šećera

Porodica Panić iz Tovariševa na osnovu dugogodišnjeg iskustva u uzgoju lešnika i želje za uspešnijim poslovanjem prepoznala je svoju poslovnu ideju u preradi lešnika i odlučila da napravi korak napred i otpočne proizvodnju putera od lešnika.

Foto: Rada Milišić
  • 1.682
  • 338
  • 1

Proizvodnja lešnika može biti unosan posao, u pitanju je dugogodišnja investicija obzirom da se značajniji prinos može očekivati oko sedme godine. Ovom činjenicom rukovodila se i porodica Panić iz Tovariševa, koja je pre dvanaest godina podigla zasad lešnika na površini od tri hektara. Danas imaju veliko iskustvo u gajenju ove kulture ali su otišli i korak napred kada je reč o plasmanu i prodaji. Naime, osnovali su firmu koja se bavi proizvodnjom putera od lešnika, koji je već pronašao put do potrošača.

"Svekar i svekrva su podigli zasad lešnika, jedan pre 12, a drugi pre dve godine, a muž i ja smo se priključili ovom porodičnom poslu. Pre dve godine osnovali smo firmu za proizvodnju i plasman putera, a naš brend je "The Lešnik" - puter od lešnika. Pored ovog proizvoda u ponudi imamo i puter sa dodatkom sušene višnje, sa bagremovim medom i belgijskom crnom čokoladom. Pravimo i puter sa liofilizovanom šljivom i sa dodatkom eteričnih ulja limuna i grejpfruta, a naravno imamo sirov, pržen i mleveni lešnik," kaže Marina Panić.

Porodica Panić je osnovala firmu koja se bavi proizvodnjom putera od lešnika

Dug je put od njive do gotovog proizvoda

Ona objašnjava da su na ideju o ovoj proizvodnji došli eksperimentišući sa ukusima praveći proizvode za svoju porodicu, ali vodila ih je prevashodno i ideja da ne prodaju samo jezgro lešnika, već da imaju gotov proizvod, nešto novo i drugačije. Puter od lešnika dopao se njima, ali i svima onima koji su ga probali, te su došli do zaključka da to može biti uspešan posao, a onda su zasukali rukave i krenuli ozbiljnije da se bave ovim proizvodnjom.

Kako kaže Marina od njive do gotovog proizvoda nije tako lak i jednostavan put, ima dosta faza koje se moraju odraditi bez greške kako bi na kraju došli do pravog, kvalitetnog, gotovog proizvoda. Zato kako pojašnjava zasad lešnika mora imati dobru i adekvatnu negu tokom vegetacije, o čemu moraju da vode računa.

"Imamo mašinu za skupljanje lešnika, ali po potrebi angažujemo i radnike. Lešnik se mora očistiti od omotača, zatim ide na sušenje, skladištenje, a nakon toga ga selektiramo i mašinski krckamo. Tako očišćeno jezgro lešnika mora da se izduvava i očisti od tanke opne, ide na pečenje i tek onda je spremno za prodaju ili preradu," kaže Marina i napominje da imaju mlin koji jezgro lešnika pretvara u puter.

Ovu masu sipaju u velike posude, a nakon toga pakuju u staklenu ambalažu. Ona i svekrva nosioci su ovog posla. Prave onoliko putera koliko je u trenutku potrebno tako da uvek imaju sveže pripremljen proizvod.

Teglica putera od lešnika košta od 350 do 600 dinara

Puter od lešnika je prirodan proizvod bez aditiva i šećera

Kako napominje naša sagovornica puter od lešnika je potpuno pirodan proizvod bez dodatka šećera ili veštačkih dodataka, a uglavnom oni koji ga kupe i probaju, dođu ponovo jer se uvere da je u teglici čist proizvod.  

Marina svoje proizvode predstavlja na manifestacijama, a već su i na rafovima pojedinih prodavnica zdrave hrane u Novom Sadu, a kupci za ove proizvode moraju izdvoljiti od 350 do 600 dinara.  

"Želja nam je da se što više potrošača uveri u kvalitet naših proizvoda. U cilju osvajanja tržišta sređujemo objekat kako bi smo dobili neophodnu dokumentaciju i dozvole za izvoz. To znači da bi smo morali proširiti proizvodnju odnosno povećati zasad lešnika ili sarađivati sa drugim proizvođačima," kaže Marina dodajući da posla za celu porodicu ima dosta, a da se svakodnevno dogovaraju i planiraju svekar, svekrva, muž i ona kako bi svako obavio svoj deo obaveza.

Panići su sve dosadašnje investicije počev od podizanja zasada i kupovine mašina finansirali sopstvenim novcem, ali kako je navela naša sagovornica, značila bi im pomoć države u vidu podsticaja kako bi modernizovali svoju proizvodnju i realizovali svoje planove. 


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Tagovi

Uzgoj lešnika Leska Puter od lešnika Proizvodnja od lešnika Prerada lešnika Marina Panić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.