Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća hrana
  • 28.03.2021. 10:10

Preko 1.000 domaćih poljoprivrednih proizvoda dostupno na samo par klikova

Kada je slanje paketa iz Krajine postalo komplikovano, Nermin je morao pronaći drugo rješenje jer je po svaku cijenu htio da omogući zdravu hranu za svoju kćerkicu.

Foto: Arhiva Nermina Nadarevića
  • 185
  • 46
  • 0

Platforma Farmer.ba nastala je prije pet godina i služi kao servis za povezivanje malih domaćih poljoprivrednika širom Bosne i Hercegovine sa kupcima. Omogućava detaljan uvid i pregled proizvođača domaće uzgojene hrane i na jedan inovativan način promovira poljoprivredu u našoj zemlji. Rezultat je potrage za domaćim proizvodima Nermina Nadarevića i njegovog brata Nedžada.

"Pošto sam iz Cazina, a živim u Sarajevu, bilo je izuzetno teško doći do provjerenih domaćih proizvoda na internetu. U tom periodu sam preko prijatelja, studenata nabavljao pakete koje su mi slali roditelji, a sve sa razlogom da naša porodica konzumira domaći, što bolji i kvalitetniji proizvod", za Agroklub priča Nadarević.

U potrazi za domaćom hranom

Kada je slanje paketa iz Krajine postalo komplikovano, Nermin je morao pronaći drugo rješenje jer je po svaku cijenu htio da omogući zdravu hranu za svoju kćerkicu. Bacio se u potragu za proizvođačima domaće hrane u okolini Sarajeva. U obzir je dolazilo sve, od domaćih jaja pa do kvalitetnog voća i povrća.

"Vrlo brzo sam pronašao uzgajivače povrća, domaćeg kravljeg i kozjeg mlijeka, jaja, sira. Kroz saradnju sa njima uvidio sam da im je jako dobra ponuda, ali se za njih uopšte ne zna i to je nekako bio okidač da krenemo u pripremu platforme", objašnjava svoje početke, dodajući da je zajedno sa bratom Nedžadom stavio ideju na papir i krenuli su sa planovima.

Okupio male proizvođače na jednom mjestu

Najprije su počeli sa prezentacijom poljoprivrednika u okolini Sarajeva, a nakon posjete ekološkom sajmu "EKO BIS" u Bihaću, više se čulo za njihovu zamisao, te su nastavili sa predstavljanjem malih proizvođača iz cijele BiH. Prvenstvena osnova platforme je okupljanje malih uzgajivača jer u tom periodu na internetu nije bilo puno dostupnih informacija o našim proizvodima i poljoprivrednicima. Nije bilo nekog grupnog, zajedničkog mjesta da se mogu svi oni pronaći.

Cilj - uvezati kupce i proizvođače

"Glavni cilj Farmera je da ljudi mogu doći, vidjeti šta to od ponude ima u njihovom gradu ili okolini, pronaći zanimljive proizvode i stupiti u kontakt sa proizvođačem", ističe Nadarević. Dodaje da se znalo desiti da ih potrošači zovu za nešto, a doslovno u svojoj okolini imaju ljude koji upravo to nude.

Dobili su i podršku u izradi novog modernijeg weba u sklopu Challenge to Change programa, gdje proizvođačima i saradnicima kreiraju njihove online prodavnice u sklopu Farmer.ba platforme. Na taj način omogućuju svim korisnicima, da uz samo tri klika dođu do željenih proizvoda, a farmerima da na jedan inovativan način predstave svoju ponudu.

Ova nagrada im je dala novi vjetar u leđa, te pokazala da su na pravom putu. Danas okupljaju preko 180 proizvođača, a online predstavljaju negdje oko 1.100 različitih proizvoda.

Podrška domaćim poljoprivrednicima

Rade samo sa registriranim proizvođačima iz cijele zemlje i želja im je da predstave što veći broj kvalitetnih poljoprivrednika. "Trenutno imamo zanimljivu inicijativu koju implementiramo u saradnji sa Mikrokreditnom fondacijom Lider pod nazivom BiH Korpa zlata -  sa željom da u vrijeme pandemije uključimo što više proizvođača i to besplatno", kaže Nermin te ističe da je nužno ukazati na važnost pružanja podrške bosanskohercegovačkim uzgajivačima, koji su se u najtežim trenucima pokazali zlata vrijednima.

Na ovo ih je motivisala činjenica da se naši građani sve više okreću online kupovini, te vjeruju da će ovaj vid nabavke domaći uzgojene hrane kontinuirano napredovati. Na takav način će svi koji posjete platformu imati pregled gdje mogu kupiti domaće proizvode u svojoj okolini, a takođe će se ubrzati i komunikacija farmer - kupac.

Najtraženiji kozji proizvodi

"Svakodnevno imamo desetine poziva od naših građana širom zemlje sa pitanjima gdje se mogu nabaviti kozji proizvodi, kozje mlijeko posebno. Koristim ovu priliku da pozovem sve farmere koji uzgajaju koze, neka se jave da ih besplatno predstavimo", poručuje te dodaje da ih mogu kontaktirati putem Facebook profila Farmer.ba.

Ne otkupljuju nego povezuju 

Kozje mlijeko je izuzetno zdravo i od davnina se koristi kao pomoć kod bolesti dišnih organa, a pokazalo se i odlično za imunitet. Posebno je traženo u vrijeme Covid-19 virusa, te pojačanih infekcija respiratornih puteva. Ono što u Farmer-u naglašavaju, je da oni ne vrše otkup proizvoda nego kontinuirano rade na uvezivanju odnosa potrošač - prodavac. Izuzetno im je bitno da stanovništvo ima sve potrebne informacije na jednom mjestu.

Besplatna pomoć agronoma

U sklopu platforme je i rubrika "Pitaj Agronoma", gdje naš vrijedni Bekir Dolić, Bachelor agronomije, potpuno besplatno nudi savjetodavnu pomoć iz različitih oblasti poljoprivrede.

"Kroz ovu rubriku, farmeri i hobi vrtlari mogu postaviti pitanja ili pročitati veliki broj odgovora koji su do sada objavljeni. Želja nam je da proizvođači i svi oni koji se planiraju baviti poljoprivrednom proizvodnjom, na jednom mjestu imaju sve potrebne informacije", zaključuje naš sagovornik. 

Ideja im ne nedostaje, a u planu imaju i uvođenje brojnih noviteta.


Fotoprilog


Tagovi

Nermin Nadarević Domaći proizvodi Online kupovina Bekir Dolić Koziji proizvodi Poljoprivredni proizvodi Farmeri


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.