Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene trgovačke prakse
  • 25.05.2019. 18:00

Pravednost u lancu snabdevanja hranom: Evropska Komisija predlaže veću transparentnost cena

Predloženim merama obuhvatiće se sektori mesa, jaja, mlečnih proizvoda, voća i povrća, ratarskih useva, šećera i maslinovog ulja

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
  • 106
  • 15
  • 0

Nakon što je zabranila nepoštene trgovačke prakse i poboljšala saradnju među proizvođačima, Komisija predstavlja treći element za povećanje pravednosti u lancu snabdevanja hranom povećanjem transparentnosti u izveštavanju o cenama u čitavom lancu. 

Evropska komisija podnela je juče, 22. maja predlog o pružanju podataka o određivanju cena poljoprivredno prehrambenih proizvoda u lancu snabdevanja hranom.

Kako povećati poverenje u pošteno poslovanje?

Iz razlike u kupovnoj i prodajnoj ceni mogu se iščitati podaci o posredničkim troškovima (prvoz, osiguranje, skladištenje itd.) između prodavca i kupca. Veća transparentnost dovela bi do boljih poslovnih odluka i povećala poverenje u pošteno poslovanje u različitim fazama lanca snabdevanja hranom. Pristup pravovremenim i lako dostupnim podacima o kretanjima na tržištu ključan je i za konkurentnost na globalnim tržištima.

"Prioritet Komisije je ojačati položaj poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom. Povećanjem transparentnosti tržišta omogućiće se jednak pristup podacima i pružiti jasniji podaci o cenama i tako postići veća pravednost i uravnoteženost lanca snabdevanja hranom. Na taj način dopuniće se novim propisima nedavno donešena direktiva o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi i osnažiti slabiji i manji učesnici u lancu snabdevanja hranom. Njihovo uvođenje odraz je značajne podrške javnosti u čitavom EU jačanju uloge poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom", rekao je komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan.

Veća transparentnost dovela bi do boljih poslovnih odluka i povećala poverenje u pošteno poslovanje u različitim fazama lanca snabdevanja hranom.

Otključava se "crna kutija"

Bez obzira na to što postoji velika količina podataka o kretanjima na poljoprivrednim tržištima (cene, količine proizvodnje, zalihe itd.), gotovo uopšte nema tržišnih podataka o drugim ključnim tržištima u lancu snabdevanja poljoprivredno - prehrambenim proizvodima, odnosno o onima između poljoprivrednika i potrošača na nivou prerade hrane i maloprodajnom nivou. Ta asimetrija informacija između poljoprivrednika i drugih učesnika u lancu snabdevanja hranom stavlja poljoprivrednike u znatno nepovoljan položaj na tržištu i narušava poverenje u pošteno poslovanje. Nedostatak podataka o tržišnim kretanjima za prerađivače i trgovce na malo naziva se "crna kutija" lanca snabdevanja poljoprivredno - prehrambenim proizvodima. Ovim se predlogom ta kutija otključava, izvestila je Evropska komisija.

Predloženim merama obuhvatiće se sektori mesa, jaja, mlečnih proizvoda, voća i povrća, ratarskih useva, šećera i maslinovog ulja. One se zasnivaju na postojećim sistemima i postupcima za prikupljanje podataka kojima se koriste privredni subjekti i države članice za dostavu tržišnih podataka Komisiji, uz sada šire područje primene. Svaka će država članica biti odgovorna za prikupljanje podataka o cenama i tržištu.

Kada predlog stupa na snagu?

Komisija preporučuje državama članicama da odaberu najisplativiji pristup i ne budu usmerene na mala i srednja preduzeća u cilju smanjenja administrativnog opterećenja. Države članice dostavljaće Komisiji podatke, a ona će omogućiti praćenje na svom portalu za podatke o poljoprivredno - prehrambenim proizvodima i tržišnim opservatorijama EU- a. Bitno je da podaci iz država članica budu tačni i pravovremeno dostavljeni.

U skladu sa postupcima bolje regulative Komisije, predlog se stavlja na javnu raspravu za razdoblje od četiri nedelje. Nakon toga će ga doneti Evropska komisija, a stupanje na snagu planirano je šest meseci nakon njegovog donošenja.

Komisija je prošle godine predstavila predlog o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu snabdevanja hranom, a o tome se glasalo u aprilu 2019. Tim novim propisima svi evropski poljoprivrednici, kao i mali i srednji dobavljači, biće zaštićeni od nepoštenih trgovačkih praksi u lancu snabdevanja hranom.


Tagovi

Transparentnost cena Trgovine Lanci snabdevanja hranom Nepoštene trgovačke prakse


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.