Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita porekla
  • 12.08.2020. 07:30

Poljski med iz regije Beskid zaštićen oznakom geografskog porekla

Poljski med iz regije Beskid je još jedan proizvod koji je upisan u registar Evropske komisije, a sirovina za njegovu proizvodnju je medna rosa koji se dobija sa jele iz šuma i to iz dva dela planinskog lanca Beskid.

Foto: Twitter/ EU Agriculture
  • 76
  • 38
  • 0

Med iz regije Beskid je 44. poljski proizvod koji je upisan u registar Evropske komisije. Od petog avgusta 2020. godine upisan je u Službeni list Evropske unije i registar zaštićenih oznaka porekla i geografskih oznaka.

Med sa planinskog lanca Beskid

Ovaj proizvod je tečni ili kristalizovani med, a sirovina za proizvodnju je medna rosa sa jele iz šume i to iz dva dela planinskog lanca Beskid: planina "Beskid Vispovi" i malog predela planina Beskid Makovski pod nazivom Beskid Mišljenicki.

Proizvode je lisne vaši koje skupljaju biljni sok sa grana iz kog iskoriste proteine, a izluče med, odnosno preostalu viskoznu tečnost koja se pretežno sastoji od ugljenohidrata. Pčele je potom prikupljaju sa iglica i grana jele, kao i sa šumskog tla tačno ispod stabala.

Med je tamnozelene boje

Medljika je u početku svetle boje, no ubrzo poprimi različite primese, kao što su polenova zrnca ili spore gljiva ili alga. Te primese daju proizvodu njegovu karakterističnu tamno zelenu boju.

Proizvode ga isključivo kolonije sivih medonosnih pčela (Apis mellifera carnica) koje pripadaju liniji Dobra ili su ukštane sa ostalim pčelama te vrste (Apis mellifera carnica). U ukrštanju ženka mora da bude iz pomenute linije, a mužjak mora da pripada vrsti sivih medonosnih pčela.

Duga povest pčelarstva na tom području doprinela je razvoju veština lokalnih uzgajivača. Oni nisu upotrebljavali uvedene linije, niti su ih ukrštali sa pčelama neprilagođenim na lokalne klimatske uslove i uslove za skupljanje nektara, a zahvaljujući njihovom uzgoju linija Dobra uspešno se održala bez promena sve do danas.

Miriše na smolu

Ovaj proizvod ima gustu i viskoznu konzistenciju, a nekristalizovani je med crno-zelene boje i može da ima tamnosmeđe nijanse. Nakon kristalizacije izgleda svetlije i boja mu varira od sivo-zelene do smeđe. Ima intenzivnu aromu sa specifičnim mirisom koji podseća na smolu te blag, sladak ukus.

Nizak sadržaj vode u ovom proizvodu dokaz je da su pčele pravilno podsticale isparavanje vode za vreme sazrevanja meda, te da je pčelar vešto odredio vreme vrcanja meda. Dok nizak sadržaj HMF-a (5-hidroksimetilfurfural) u proizvodu potvrđuje da je svež i zagrevan na niskoj temperaturi, čime su očuvani njegovi dragoceni sastojci.

Znanje i iskustvo lokalnih pčelara, te njihova briga da med bude svež utiču na hemijski sastav i specifična svojstva ovog proizvoda, zahvaljujući kojima je i postao nosilac ove oznake.


Tagovi

Oznaka geografskog porekla Poljski med Poljski med iz regije Beskid Medna rosa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.