Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje uvoza
  • 23.09.2020. 11:50

Poduzete mjere dale rezultate - domaći uvoz mesa manji za 30, a grožđa za 40%

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH intenzivno radi na otvaranju novih tržišta jer je to jedna od najboljih mjera zaštite domaće proizvodnje, pogotovo imajući u vidu postojeće tržišne viškove.

Foto: Depositphoto/dario.racane
  • 64
  • 6
  • 0

Mjere koje je u prethodnom periodu poduzelo ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u cilju zaštite domaće proizvodnje, donijele su rezultate u vidu smanjenog uvoza. Konkretno, kada je riječ o uvozu mesa, tu je došlo do smanjenja od 30 odsto, dok je kod grožđa taj procenat i veći, čak 40%, stoji u saopštenju ministarstva spoljne trgovine. 

Prema riječima resornog ministra, Staše Košarca, nadležne vlasti i dalje intenzivno rade na mogućnostima otvaranja novih tržišta za izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda. 

Otvaranje novih tržišta kao jedna od najboljih mjera ?

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH tokom prethodnog perioda poduzelo je sve mjere i aktivnosti kako bi se očuvala i zaštitila domaća poljoprivredna proizvodnja, zajedno sa ministarstvima i inspektoratima u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Takođe, saradnja je ostvarena i sa agencijama za sigurnost hrane, kao i za nadzor tržišta, a na nivou cijele države. Kako su nadležne institucije ažurno i učinkovito ispunile svoje obaveze, u posljednjih mjesec dana evidentan je manji uvoz mesa, za oko 500 tona dok je kod grožđa on još manji i bilježi u prosjeku 1.000 tona manje, u poređenju sa istim periodom u 2019. godini", navodi Košarac. 

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje

Dodaje kako će resorne institucije i dalje nastaviti sa aktivnostima u cilju zaštite naših poljoprivrednih proizvođača, ali i prerađivača, uz poštovanje međunarodnih sporazuma koje je naša zemlja potpisala. Prema njegovim riječima, ministarstvo stalno prati trendove na tržištu. To se najviše odnosi na srazmjernost uvoza i izvoza, da bi se na osnovu konkretnih parametara definisale i sprovele neophodne mjere, koje bi bile u interesu bosanskih primarnih proizvođača, prerađivača mesa, kao i proizvođača vina, navodi Bljesak.info

"Namjera nam je pojačanim mjerama kontrolisati kvalitet proizvoda koji se uvoze u BiH", poručuje Košarac, ističući kako Ministarstvo spoljne trgovine ozbiljno radi na otvaranju novih tržišta za izvoz bosanskih agro proizvoda. Kako kaže, to je jedna od najboljih mjera zaštite domaće proizvodnje, naročito ako se uzme u obzir i pojava tržišnih viškova, nastalih kao posljedica pandemije korona virusa. 


Tagovi

Smanjenje uvoza Staša Košarac Manji uvoz mesa Manji uvoz grožđa Kvalitet proizvoda Trendovi na tržištu Prerađivači mesa Proizvođači vina Otvaranje novih tržišta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.