Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Craft pivo
  • 31.10.2020. 09:40
  • Brčko distrikt, Brčko

Pivo Laufer učvrstilo svoju poziciju na mapi mikropivara u regiji

Sve organoleptičke osobine piva proizilaze od visokokvalitetnih prirodnih sirovina i naravno vještine samog tehnologa. Služeći se recepturama starim stotinama godina, ono se proizvodi od ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode u skladu sa njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot.

Foto: Privatna arhiva Stevanovića
  • 230
  • 58
  • 0

Ja sam neko ko više voli vina, ali mi je velika želja da prezentujem lijepu i uspješnu priču o pivu našeg sugrađanina. Zanatska pivara Laufer d.o.o. započela je sa radom 2018. godine, a već 2019. proširuje proizvodnju i uvodi novi proizvod.

Kosta Stevanović, mladi tehnolog iz Brčkog, svoj neobičan hobi 2018. godine pretvara u preduzetnički poduhvat kada osniva prvu zanatsku pivaru na sjeveroistočnom području zemlje, sa sjedištem u Brčkom. Te iste godine u jesen, na tržište izbacuje prvo zanatsko pivo, izuzetnog kvaliteta pod nazivom Laufer. Zanatsko (craft) pivo proizvodi se od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka. U proizvodnji učestvuje stručno osoblje u čijem timu je i sam Kosta koji je završio Tehnološki fakultet u Novom Sadu.

Hobi koji prerasta u ozbiljnu proizvodnju

Na pitanje kako je pivo dobilo ime i odakle ideja za ovakav vid proizvodnje, Stevanović odgovara: "Proizvodnju zanatskog piva započeo sam 2015. godine iz hobija, koji je vrlo brzo prerastao u strast koja me je natjerala da napustim stalni posao u fabrici šećera i osnujem svoju mikropivaru. Pored toga što sam ljubitelj piva, takođe volim igrati šah, koji je poslužio kao inspiracija za naziv proizvoda. Laufer je riječ porijeklom iz njemačkog jezika od riječi "läufer", što u prevodu znači trkač, a kod nas se koristi kao kolokvijalni naziv za figuru lovca u šahu. Kao što šah predstavlja kombinaciju nauke (genijalnosti) i umjetnosti, odnosno sposobnosti kreacije, tako je i naše pivo rezultat spomenutih vještina" i dodaje da je poznato je da su figure lovca posebno "opasne" po protivnika kada djeluju u tandemu (tzv. čuveni par laufera), stoga je i njihovo pivo najbolje konzumirati u društvu.

Kupci prepoznali kvalitet

Od samog početka mladi tehnolog vjerovao je da će tržište prepoznati kvalitet i da će se njegovo pivo tražiti sve više i više, kako je i bilo. U početku proizvedene količine bile su znatno manje, ali potražnja ga je gurala naprijed. Ističe da mu je to najveća satisfakcija da napreduje i da svoju ideju u koju je vjerovao od samog početka razvija i dalje. "Početni kapacitet bio je oko 1.500 litara proizvedenog piva mjesečno. Prošlogodišnjom kupovinom jedne od najmodernijih oprema za proizvodnju zanatskog piva renomiranog slovenačkog proizvođača, kapacitet je povećan na 4.000 - 5.000 l mjesečno, čime smo učvrstili svoju poziciju na mapi mikropivara u regiji", ističe Maja Stevanović, supruga osnivača i marketing menadžer Laufera.

Oprema za proizvodnju u potpunosti je izrađena od vrhunskog nehrđajućeg čelika što odgovara i čini stanadard u prehrambenoj industrijii i zapravo predstavlja osnov bez kojeg proizvodnja piva u komercijalne svrhe ne bi bila moguća. Sarađuju sa renomiranim inostranim proizvođačem, što ih izdvaja u pogledu efikasnosti, konkurentnosti na tržištu i kvaliteta samog proizvoda.

Ove zime na tržištu novi proizvodi

Za pokretanje pivare, mladi bračni par uložio je sopstvena sredstva, a povećanje kapaciteta ostvarili su uz pomoć bankarskog sektora, nikakve privilegije nisu dobili od Vlade Brčko distrikta niti su aplicirali za grantove kroz projekte.

Njihov drugi proizvod je Laufer Wheat Beer, pšenično pivo, koje je proizvedeno krajem 2019., nastalo kombinacijom najpoznatijih stilova. Ove zime na tržište planiraju plasirati i tamno, Laufer Stout, koje su prethodno testirali kao točeno pivo i na koje su kupci imali samo pozitivne reakcije, ističu Stevanovići.

Sve organoleptičke osobine piva proizilaze od visokokvalitetnih prirodnih sirovina i naravno vještine samog tehnologa. Služeći se recepturama starim stotinama godina, ono se proizvodi od ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode u skladu sa njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot, odnosno bez dodatka ikakvih aditiva za koje se smatra da utiču na gubitak izvornog ukusa.

Koriste isključivo uvozne sirovine

"Za proizvodnju koristimo isključivo uvozne sirovine i to njemačke, bavarske ječmene sladove, te hmelj iz SAD, kao i selekcionisani pivski kvasac takođe iz uvoza. Voda koja se koristi u proizvodnji piva je čista, demineralizovana, koju sami dobijamo filtracijom kroz profesionalne filtere na principu reverzne osmoze", objašnjava Stevanović.

U proizvodnji koriste hmelj iz SAD

Povećanim kapacitetom stvorena je mogućnost za širenje plasmana Laufer-a na područje cijele Bosne i Hercegovine, a potencijalno i za izvoz. Budući da su prva registrovana zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne, primarno tržište čini upravo ta regija s fokusom na Brčko, Tuzlu, Bijeljinu i Orašje, a već su ostvarili saradnju i sa nekim ugostiteljskim objektima u drugim gradovima.

"Osnovna prepereka zanatskog pivarstva kod nas je nizak društveni standard, odnosno platežna moć kupca. Zanatsko pivo je premium proizvod i kao takav ima višu cijenu u odnosu na indirektne konkurente, komercijalna piva. Kvalitet proizvoda je na prvom mjestu i to ograničava uticaj na krajnju cijenu proizvoda koju potrošači plaćaju u hotelima, restoranima i kafićima" navodi ovaj proizvođač.

Stručno usavršavanje za uspješnije poslovanje

Kosta Stevanović je jedan od dobitnika stipendije Cochran Fellowship programa te polovinom 2021. godine putuje u San Francisko na stručno usavršavanje.

"Vjerujemo da će nam novo znanje i kontakti iz predvodnice zanatskog pivarstva dodatno pomoći da unaprijedimo poslovanje u budućnosti", kaže za za Agrokub supruga Maja.

U ovim nesigurnim vremenima za bilo kakvu proizvodnju, mladom tehnologu Stevanoviću idu sve pohvale za hrabrost, kvalitet, trud, zato ljubitelji piva podržite ga.


Fotoprilog


Tagovi

Zanatsko pivo Craft pivo Pivo Lafer Kosta Stevanović Maja Stevanović Mikropivara Točeno pivo Mladi tehnolog


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕