Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 08.06.2020. 15:00

Pandemija: Preko 70 odsto kompanija mesnih i ribljih proizvoda visoko rizično?

Sektor se trenutno bori sa post-kovidom-19, a pandemija bi mogla da bude kap koja će preliti čašu punu problema sa kojima se već susreće mesna industrija.  

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 158
  • 39
  • 0

Gotovo tri četvrtine, odnosno preko 70 odsto najvećih svetskih kompanija mesnih, ribljih i mlečnih proizvoda ocenjeno je sa takozvanom visokim pandemijskim rizikom te su kritikovane zbog svog neodgovornog ponašanja prema radnicima i nesposobnosti da na vreme spreče širenje zaraze u fabrikama, pokazao je novi izveštaj koji je objavio FAIRR, globalna mreža investitora fokusiranih na ekološke i društvene probleme u upravljanju lancima proteina.

Cilj ove mreže je pružiti uvid u uticaj trenutne krize na mesnu industriju, pa i kakvu će ona ulogu imati u budućnosti ako se pandemija nastavi. Na osnovu podataka prikupljenih Coller FAIRR indeksom, zaključeno je kako se sektor trenutno bori sa post-kovidom-19 i da bi pandemija mogla da bude kap koja će preliti čašu punu problema s kojima se već susreće ova industrija.  

Veći nadzor i regulacija u fabrikama

Istraživanje pod naslovom Zaražena industrija upozorava investitore da će ova grana proizvodnje biti podvrgnuta povećanom nadzoru i regulaciji koja će verovatno uključiti nove protokole.

Uprava za veterinu: Pridržavajte se smernica u rukovanju hranom

"Kako ne bi izazvala sledeću krizu, mesna industrija mora da se pridržava bezbednosnih standarda koji se odnose i na hranu i na radnike. Zatvorene životinje i prekomerno korišćenje antibiotika nikako ne idu u korist životnoj sredini", rekao je Džeremi Koler, osnivač FAIRR-a, a njegovo mišljenje podržale su i evroparlamentarke Anja Hazekamp i Stela Kiriakides koje smatraju kako se potrošnja mesa takođe treba da se smanji, ali i da se stvore sistemi u fabrikama koji će štititi radnike.

Treba napomenuti i da istraživanje FAIRR-a ukazuje i na mogućnosti alternativnog proteinskog sektora, a nakon naglog rasta prodaje biljnih belančevina. Napominju da je samo u SAD-u u jednoj nedelji u aprilu, prodaja biljnih alternativa mesu porasla za 200 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a deonice "Beyond Meat-a" porasle su više od 80 odsto u ovoj godini.

Mesna industrija pod pritiskom

Podsećamo, ovaj sektor poljoprivredne i prehrambene proizvodnje poslednjih nedelja je pod sve većim pritiskom, a nakon niza obolelih od virusa korona u fabrikama i mesarama u celom svetu. Najteže je pogođen SAD gde je virus ušao u čak 180 klanica i fabrika za preradu, a zbog manjka kapaciteta, farmeri su prisiljeni da obave eutanaziju životinja. 

Eutanazija svinja gušenjem i kuvanjem na 120 stepeni?

Međutim, i ostale zemlje poput Irske, Španije, Australije, Nemačke, Brazila, Kanade i Velike Britanije bore se s istim problemom. Nemačka je čak odlučila da zabrani rad u fabrikama pakovanja preko agencija za privremeno zapošljavanje i pooštri pravila o radu u klanicama jer su, kako kažu, postale "uzgajališta" korone. Kazne su i do 30.000 evra! 


Tagovi

FAIRR Mesna industrija Pandemija Virus Širenje Mesare Fabrike Alternativa mesu


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.