Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 16.11.2019. 16:00

Pad prehrambene industrije u Srbiji i dalje traje

Pad prehrambene industrije u Srbiji za avgust i septembar mesec ove godine iznose 5,6 i 7,3 odsto u odnosu na iste mesece prošle godine, pokazuju statistički podaci.

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
  • 302
  • 28
  • 0

Pad prehrambene industrije ima veliki uticaj i na razvoj privrede u Srbiji. Stabilan rast cena zabeležen je u toku prošle i više od pola ove godine, a nakon toga primećen je pad mesne industrije. Prema ocenama stručnjaka, neki od faktora za takvu situaciju su kosovske takse, niske izvozne cene, svinjska kuge, kao i obustavljanje izvoza mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju.

Slanina i čvarci, od sirotinjske hrane do delikatesa

Broj junadi i svinja, svake godine pada za dva do tri odsto

Industrijska proizvodnja u našoj zemlji je u devetom mesecu porasla 1,6 odsto, prerađivačka je zabeležila porast od 1,7 odsto u istom mesecu u odnosu na isti prošle godine. Da nije bilo pada u prehrambenoj industriji, porast bi bio veći.

"Pad prehrambene je prepolovio rast prerađivačke industrije. Da je prehrambena samo mirovala, prerađivačka bi porasla tri do tri i po odsto. Jedan od faktora lošeg stanja u prehrambenoj industriji je uvođenje kosovskih taksa krajem prošle godine. Drugi faktor su niske izvozne cene. Dok je količina izvezene robe porasla 15 odsto. Naplata je porasla između sedam i osam odsto," objašnjava ekonomista Stojan Stamenković.

U avgustu i septembru se javio i novi faktor. To je pad mesne industrije. Ona je lane rasla između četiri i pet odsto. Tako je bilo i u prvoj polovini godine.

"U avgustu je odjednom mesna industrija pala sedam odsto. U septembru je pad još veći. Ostaje pitanje da li je na to uticala svinjska kuga, zaustavljanje izvoza u Rusiju ili nešto drugo," kaže Stamenković.

Stručnjaci ocenjuju i da još nekoliko važnih faktora postoji, koji utiču na pad prehrambene industrije. Podsećaju da broj stoke, junadi i svinja, svake godine pada za dva do tri odsto što je dovelo do toga da je u poslednjih deset godina taj broj smanjen za 30 odsto.

"Iako smo pre dve godine došli do populacije svinja od tri miliona, ona je sada pala na 2,7 miliona. U krajnjem rezultatu možemo da dođemo do 4,5 do pet miliona tovljenika. To nije dovoljno ni za naše potrebe," mišljenje je stručnjaka.

Cene hrane porasle u oktobru: Poskupele žitarice, meso i šećer

Nepouzdane cene i bolesti veliki problemi u uzgoju svinja

Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović smatra da su veliki problem u svinjarstvu nepouzdane cene.

"Kada krenu u posao cena tovljenika bude 150 do 180 dinara po kilogramu, a kada dođu do prodaje padne na 120 do 130 dinara. Ne može niko da nadoknadi tu razliku. S druge strane, umesto 10.000, država je ove godine odlučila da stimuliše 5.000 tovljenika," ukazuje Budimović.

Kao još jedan veliki problem u uzgoju svinja, Budimović navodi bolesti koje utiču i na smanjenje izvoza.

"Susedi su prestali da uvoze prerađevine od svinjskog mesa, jer poštuju preporuku Evropske komisije. Moramo da pazimo na naše partnere, jer je CEFTA naše jedino tržište za prerađevine od svinjskog mesa," poručuje Budimović.

Iako je postignut dogovor sa Turskom oko izvoza junetine, krajnji rezultati ne odgovaraju proizvođačima. Meso još uvek nisu prodali.

"Tov junadi traje od devet do 12 meseci. On traži veliko ulaganje, a dugo se čeka povraćaj uloženog. Neki ljudi su ušli u posao i čekaju Turke da kupe, ali se to još ne dešava," podseća Budimović.

Problem u prodaji junetine postoji i na domaćem tržištu jer je potražnja mala s obzirom na to, da je mnogim potrošačima skupo te se, umesto junećeg mesa, uglavnom kupuje piletina, pišu Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Prehrambena industrija Stojan Stamenković Broj junadi i svinja Cene hrane Cene mesa Nenad Budimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.