Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destilerija Aleksić
  • 30.10.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Otac i sin u srcu Šumadije proizvode rakije vrhunskog kvaliteta

Prvoslav Aleksić je u Italiji video vinariju i zamislio da jednog dana na rodnoj zemlji predaka sagradi destileriju. Tako je 2000. godine sagradio modernu destileriju u živopisnom selu Guberevac koje leži na obroncima planine Kotlenik, na magistralnom putu Kragujevac - Kraljevo.

Foto: Marko Aleksić
  • 1.259
  • 88
  • 0

Destilerija Aleksić proizvodi "Gružansku nit" - rakiju koja je u postupku dobijanja oznake zaštićenog geografskog porekla. Nalazi se u Gruži, srcu Šumadije u voćarskom regionu koji je nadaleko poznat, sa izuzetno povoljnim klimatskim uslovima za proizvodnju voća. Zajedničkim snagama Prvoslav sa sinom Markom proizvodi i prodaje rakiju vrhunskog kvaliteta u Srbiji i inostranstvu.

Prvoslav Aleksić je 30 godina živeo i radio u Kraljevu. Radio za Lesninu do raspada Jugoslavije, posle je otvorio sopstvene salone nameštaja. U Italiji je video vinariju i zamislio da jednog dana na rodnoj zemlji predaka sagradi destileriju. Tako je 2000. godine počeo gradnju moderne destilerije u živopisnom selu Guberevac koje leži na obroncima planine Kotlenik, na magistralnom putu Kragujevac - Kraljevo. Podneblje na kojem su oduvek gajili voće i pekli rakije poznate u svetu.

Destileriju je kompletno sa gradnjom završio 2004. godine kada je zvanično počela sa radom. Duga tradicija u proizvodnji ljute kapi, ljubav, stručan kadar izdvojaju rakiju "Gružanska nit" koja je nagrađivana kako u zemlji tako van granica Srbije.

Destilerija poseduje sopstvene zasade voća 

Destilerija poseduje zasade starih autohtonih sorti šljiva

Destilerija poseduje sopstvene zasade voća na 10 ha starih autohtonih sorti šljiva: crvena ranka, požegača i dugačka ranica. To su sorte koje daju posebnu mirisnu notu i aromu po kojoj je prepoznatljiva Gruža. "Rakije spravljamo od sedam različitih sorti šljiva: čačanska rana, čačanska rodna, čačanska lepotica, stenslej i tri autohtone sorte. Selekcijom i pažljivim odabirom najboljih plodova i daljim procesom proizvodnje koji je kontrolisan od strane stručnih lica dobija se rakija "Gružanska nit". Rakija je vrhunskog kvaliteta, prepoznatljiva po prefinjenom ukusu. Ona je rezultat dobro i kvalitetno vođenog celokupnog procesa proizvodnje," objašnjava Prvoslav. 

"Gružanka Zlatna Nit" stara devet godina, proizvedena pažljivim odabirom najboljih, najzrelijih plodova od sedam različitih vrsta (sa posebnim akcentom na autohtone sorte), brzini fermentacije i frakcionom destilacijom u savremenoj destileriji i čuvanje u hrastovim buradima. Ova rakija je nagrađivana na domaćima i međunardonim sajmovima.

Proces proizvodnje rakije je kontrolisan od strane stručnih lica 

"Gružanska Nit Viljamovka" proizvodi se od zrelih pažljivo odabranih plodova kruške viljamovke iz sopstvenih zasada, specifične arome, ukusa, pitkost u čemu veliku ulogu igra celokupni proces proizvodnje koji pažljivo i s puno odgovornosti vodi tim stručnih i obrazovanoh ljudi.

"Gružanska Nit Dunjevača" proizvodi se iz sopstvenog zasada dunja, postupak proizvodnje kreće ubiranjem, obrađivanjem, sortiranjem plodova dunje i proizvodnjom rakije koja šest meseci leži u inoks tankovima i tako se dobija pitka rakija specifične i dugotrajne punoće ukusa," kaže Marko.  

"Gružanska Nit Medovina" se po njegovim rečima proizvodi od krušaka viljamovki proizvedenih na imanju, pažljivom selekcijom plodova, redestilacijom i kasnije dodavanjem meda. Medovina je posebne arome, ukusa, zanosnog mirisa.

Rakija proizvedena u destileriji čuva se u hrastovim buradima

Rakije izvoze u: Ameriku, Sloveniju, Austriju, a uskoro i u Kanadu

Rakija proizvedena u destileriji čuva se u buradima koji su proizvedeni od vrste hrasta Kitnjaka.

Najveći deo proizvedene rakije izvoze, deo ostaje i plasira se u Šumadiji (Kragujevac i Kraljevo), a jedna količina ljute kapi nađe put do poznatog kupca u Beogradu. "Rakije izvozimo u: Ameriku, Sloveniju, Austriju, Bosnu, Slovačku, Australiju, uskoro kreće i izvoz za Kanadu," ponosno priča Marko.

Prvoslav Aleksić jedan je od osnivača Asocijacije "Šumadijska šljivovica".


Foto prilog


Tagovi

Gružanska Nit Šljivovica Viljamovka Medovina Dunjevača Guberevac Destilerija Aleksić Prvoslav Aleksić Marko Aleksić


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao