Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • domaći proizvodi
  • 04.07.2021. 14:15

Organski uzgoj: Proizvođači sada na jednom mjestu mogu plasirati robu

Površine na kojima se odvija ekološki uzgoj, povećale su se za čak tri puta pa je danas preko 1.000 hektara pod biološkim usjevima. 

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 63
  • 4
  • 0

Prije par dana u Doboju je otvorena prodavnica organskih i tradcionalnih proizvoda, u kojoj će proizvedenu robu moći da plasira 15 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Kako navodi Srna, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, tom prilikom je istakao da naša zemlja ima značajan potencijal kada je riječ o domaćoj organskoj proizvodnji, kao i onoj tradicionalnoj, tipičnoj za određeni region. 

"Resorno ministarstvo na različite načine podržava poljoprivrednike. Jedan od njih je i putem zaštite geografskog porijekla, ali i obezbjeđivanjem podsticaja, naročito u organskom uzgoju", naveo je Pašalić, dodajući da kada su u pitanju te aktivnosti, ostvareni rezultati već su vidljivi. 

Prema njegovim riječima, u periodu od posljednje četiri godine, broj farmera koji se odluče za ovaj vid proizvodnje je duplo veći. Konkretno, u 2018. godini bilo je svega 20 proizvođača dok je danas taj broj povećan na njih 50, pojašnjava ministar.

Pod organskim usjevima više od 1.000 hektara

Takođe je napomenuo da su se i površine na kojima se odvija ekološki uzgoj, povećale za čak tri puta, odnosno, da je prije četiri godine ovaj vid poljoprivrede bio organizovan na 200 hektara, a danas je preko 1.000 hektara pod biološkim usjevima. 

"Sada je važno da se za te uzgajivače obezbjedi tržište, a oni ga mogu pronaći kroz sistem maloprodaje i manjih trgovina, poput ove koja je otvorena u Doboju, u kojoj će se plasirati takvi proizvodi na tržište", naveo je ministar poljoprivrede.

Pašalić je najavio i to da je u planu da se krajem septembra u Banja Luci održi sajam organskih proizvoda koji će, kako smo ranije pisali, biti organizovan u saradnji nadležnih ministarstava RS i Republike Srbije. 

Kako dobiti certifikat za organsku proizvodnju - uslovi i cijene

Podsjetimo, zakon, struka i odredbe jasno kažu, da je ekološki proizvod samo onaj čiji proizvođač ima certifikat dodjeljen od ovlaštene certifikacijske kuće kao kontrolnog tijela. Postati ekološkim proizvođačem znači proći specifične etape i procese usklađivanja uzgoja, u određenom vremenskom periodu, prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju pridržavajući se strogo definisanih pravila.

U zavisnosti i od tipa certifikacija i površine zasada variraju i cijene koje se na domaćem tržištu kreću od 500 od 800 KM za proizvode namjenjene potrošačima u našoj zemlji i 800 do 1.500 kada su u pitanju oni namijenjeni za izvoz.


Tagovi

Domaći proizvodi Poljoprivredni proizvodi Poljoprivredna gazdinstva Organska proizvodnja Domaće tržište Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.