Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 07.11.2019. 16:00

Od sledeće godine kvalitet mleka će kontrolisati nacionalna laboratorija

"Nacionalna referentna laboratorija je formirana, a od sledeće godine počeće plaćanje mleka po kvalitetu," najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Vlada Republike Srbije
  • 268
  • 44
  • 0

Od trećeg kvartala naredne godine, mleko srpskih stočara više neće kontrolisati mlekare, već će to raditi nacionalna referentna laboratorija. Takođe, kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović počeće i plaćanje mleka po kvalitetu, a za najkvalitetnije će se isplaćivati premije, te da je potrebno izmeniti i Zakon o podsticajima.

"Do sada je bilo svima isto. Dva puta mesečno, ljudi iz nacionalne referente laboratorije, posebnim vozilom sa posebnom opremom, uzorkovaće mleko na licu mesta uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača. Ta analiza će se pod bar-kodom testirati u Batajnici i na bazi toga će država isplaćivati premije," pojasnio je Nedimović.

Mlečno govedarstvo u selu Borač: Kako izdržavati devetočlano domaćinstvo?

Besplatne analize mleka  

Stočari su ove godine kako je podsetio Nedimović dobili državnu zemlju u desetogodišnji zakup, a konkurs za mlade poljoprivrednike otvoren je do kraja godine.

"Država ne može da ima poljoprivredu ako nema razvijeno mlečno govedarstvo i uopšte govedarstvo. Cena koja se plati za to je nikakva s obzirom na korist koja se dobije. Govedarstvo je dugo bilo u zapećku i vreme je da se to promeni. Svako grlo je mala fabrika za sebe, rekao je Nedimović, a prenose Večernje novosti. 

Podsećamo predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić objasnila je ranije da će analize biti besplatne, pri čemu će svaki proizvođač dobiti smernice o tome šta da preduzme ukoliko postoje odstupanja u kvalitetu njihovih proizvoda od evropskih standarda.

Kontrola mleka za ekstra kvalitet

Veća bezbednost hrane 

Prema njenim rečima, to što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je ranije da je otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU. Fabrici je podvukao da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU.

Srbija, kako je rekao, zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU. Prema njegovim rečima, 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko je EU izdvojila za Direkciju, uloženo je u rekonstrukciju centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Ministarka za evropske intergracije Jadranka Joksimović napomenula je da je EU finansirala projekat sa osam miliona evra, dok je Vlada Srbije učestvovala sa približno tri miliona evra.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka Bezbednost hrane Kontrola mleka Stočari Branislav Nedimović Sem Fabrici Ana Brnabić Jadranka Joksimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.