Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 24.02.2020. 12:00

Od prodaje domaćih jaja, meda i likera od maline lepo žive

Imamo dovoljno da lepo živimo od toga što proizvedemo. Ne moramo svaki čas u prodavnicu poput žitelja u gradovima. Vredno radimo, bez stresa sa kojim živi velika većina ljudi, ne oskudevamo, ali ni ne preterujemo ni u čemu, navodi Jelena Čađenović iz Ravnog Sela.

Foto: Facebook/Seoski ducan
  • 906
  • 419
  • 0

Porodica Čađenović iz Ravnog Sela postala je fejsbuk zajednici poznata po objavama na toj društvenoj mreži i stranici "Seoski dućan". Većim delom, objave deli Dragina supruga Jelena. Viškove hrane koju proizvedu nude putem pomenute stranice, a prodaju maline, domaća jaja, svežu piletina, med, rakija i liker od maline.

Ovaj mladi par privlači pažnju šarmom, pozitivnošću i profesionalnošću kakvu retko možete sresti, a pri tom odaju utisak da je divan život na selu. Dok njihovi vršnjaci uglavnom odlaze iz sela i prelaze 'trbuhom za kruhom' u gradove ili se u velikoj većini odlučuju za život u inostranstvu Čađenovići svijaju porodično gnezdo i žive srećno na selu. Počeli su pre desetak godina kada je Jelena poput mnogih ostala bez posla, dobivši otkaz u banci.

Porodica Čađenović poznata je po svom likeru od maline

"Uz oca koji je takođe ostao bez posla i sa majkom još kao devojka sam počela da gajim piliće, tako je sve počelo. Drago je 'uskočio' u već gotovu priču", uz smeh priča Jelena Čađenović.

Domaća jaja dostavljaju na kućnu adresu

Kako su oboje odrastali na selu, ništa im nije teško padalo i u većinu poslova su bili upućeni. Sve rade sami, a pomoć imaju još uvek od članova uže i šire porodice. Sve što uzgajaju rade na nečine kako se to nekada radilo.

Unosan uzgoj kokošaka: Pileće meso i jaja traženi preko čitave godine

"Uzimamo jednodnevne piliće koka nosilja koje hranimo dok ne pronesu. Sve vreme su puštene da slobodno šetaju, hrane se crvićima i ni jednog trenutka nisu u zatvorenom prostoru, ne hranimo ih koncentratom kao na velikim farmama. Osim koka nosilja uzgajamo i tovne piliće jer tu gde živimo imamo dobre uslove. Višak jaja suprug vozi u Novi Sad i dostavlja na kućne adrese, kao i svežu piletinu koja ima onaj lep i zdrav ukus i neponovljivu boju".

Dobra zarada samo jer ne plaćaju radnike

Jelena kaže da svaku godinu dočekuju sa strepnjom jer prilikom uzgoja malina nemaju protigradnu zaštitu. 

"Uz pomoć porodice i prijatelja ih okopavamo i beremo rod. Najveći deo zarade ostvarujemo zahvaljujući tome što ne moramo da plaćamo radnike".

Rod maline stiže sa pet pari malinjaka

Malinu proizvode na oko pet ari zasađenih sa oko 1.500 sadnica malinom. Uz maline poseduju i nekoliko košnica odakle im stiže med.

"Ona je imala recept, a ja maline"

Liker su počeli da prave slučajno i to prvenstveno zahvaljujući receptu koji je stigao iz komšiluka. Cena likera je 700 dinara za litar.

Budućnost maline i kupine u preradi i manifestacijama

"Jednom prilikom komšinica se pojavila sa receptom za liker od malina. Ona je imala recept, a ja maline. Odlučile smo da isprobamo, a usput smo i neke delove recepta menjale, kako nam se činilo da je bolje. U liker od maline stavljamo vino i rakiju i dosta sastojaka koji utiču na pitkost i ukus", kaže Jelena dodajući da je veoma tražen, kako u selu tako i putem porudžbina sa fejsbuk stranice.

Niska cena maline navela je proizvođače na preradu

Prerađeno voće je uvek isplativije nego sveže, ocenjuje Jelena osvrnuvši se na izuzetno nisku cenu maline kod nas. Zbog toga ne angažuju radnike, kako bi mogli išta da zarade.

"U selu gde živimo žene uglavnom od maline prave sokove i kompote jer je neisplativo prodavati je svežu. Kao dokaz za tu tvrdnju podsećam da je prošle godine kilogram malina koštao 60 dinara."

U planu prodaja kaše od maline za dalju preradu

U planu im je da ovogodišnji rod koji tek očekuju delom pretvore u kašu i u tom obliku ponude na prodaju za pekmeze i sokove.

Ne okudevaju i ne preteruju

Čađenovići poručuju da i u njihovom selu ima dosta praznih i napuštenih kuća koje vape za mladim snagama. Kao prednosti života na selu navode i mogućnost da uživate u boravku napolju na svežem vazduhu, igrate se sa kućnim ljubimcima, a deca imaju ogromnu slobodu i odrastaju u skladu sa prirodom, nema zaglušujućeg saobraćaja ni opasnosti.

"Ne planiramo da povećavamo proizvodnju, bar za sada. Imamo dovoljno da lepo živimo od toga što proizvedemo. Ne moramo svaki čas u prodavnicu poput žitelja u gradovima. Vredno radimo, bez stresa sa kojim živi velika većina ljudi, ne oskudevamo, ali ni ne preterujemo ni u čemu", navodi Jelena, dodajući da takvim radom mogu sebi da priušte prosečno letovanje i zimovanje što im je sasvim dovoljno.


Tagovi

Seoski dućan Jelena Čađenović Liker od maline Domaća jaja Ravno selo


Autorka

Biljana Krupinski

Više [+]

Biljana Krupinski je dugogodišnji novinar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P