Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativni proizvodi
  • 26.11.2019. 12:00
  • Rasinski okrug, Aleksandrovac

Od organske zimnice može lepo da se živi

Sve je više porodica u Srbiji, koje preradom plodova sa sopstvenog imanja, zarađuju za život. Kakva je uopšte organizacija u takvim domaćinstvima i da li uspevaju u tome, ispričao nam je bračni par Marić iz Aleksandrovca.

Foto: Biljana Nenković
  • 482
  • 34
  • 0

Danica i Željko Marić, iz sela Boturići kod Aleksandrovca Župskog, bave se proizvodnjom voća i povrća pet godina. Otprilike tada su i počeli da prerađuju plodove sa svog ne baš velikog imanja - oko dva hektara pod voćem i pola hektara pod povrćem.

Nisu mogli da sede besposleni pa smislili inovacije

Željko je inženjer elektrotehnike i računarstva, a Danica je vaspitačica. Obzirom da nemaju zaposlenje u struci, a imaju troje dece, morali su od nečega da žive.

"Imamo troje odlične dece. Nismo mogli da sedimo bez posla i potražili smo alternativu. Sada smo oboje u ovom biznisu i razvijamo ga. Krenuli smo kao što se nekada  ostavljala zimnica, a sada već želimo da sve to osavremenimo i da tu proizvodnju i plasman prilagodimo tržištu i kvalitetu 21. veka", kaže Danica, zadužena u ovom dvojcu za pripremu zimnice i inovacije.

Ajvar sa sušenim vrganjima - pun pogodak

Zeleni paradajz nije samo za turšiju

A od inovacija - džem i slatko od ljutih papričica, kao i džem od zelenog paradajza. Kako kaže ova preduzetnica, mušterije su u početku bile sumnjičave, ali već na prvu kašičicu osetili su pikantnost novih ukusa. I što je najvažnije, zavoleli su njihovu kreativnu ideju. Njen suprug, pak pokazuje teglu ajvara sa sušenim vrganjima. U Koceljevi su odneli pobedu sa tim proizvodom. Ali, dodaje on, nije samo bitan ukus, već i nutritivna vrednost sadržaja u tegli.

Prednost pečurkama sa domaćeg terena

Odmerenom dozom proteina u vrganjima u kombinaciji sa paprikama, dobijen je niskokaloričan proizvod. Stručnjaci su, pre svega ocenili da je veoma hranljiv. "I drugi prave miks paprike i pečuraka, ali mi smo odlučili da damo prednost pečurkama koje su zastupljene na našim terenima. Zašto bismo koristili šampinjone ili bukovače koje dobijamo u veštačkim uslovima, kada možemo da radimo sa onim što u prirodi može da se nađe. Vrganj se suši prirodno i dodaje ajvaru.  A i paprika i vrganj su zdrave namirnice", zaključuje Željko.

Mušterije su prepoznale vrednost ove ideje

Hemije nema ni u voćnjaku ni u bašti

Kako ne upotrebljavaju hemijsku zaštitu, njihova zimnica je bezbedna pa kažu da ono čime hrane svoje troje dece, to se nađe i na stolu onih koji kupe njihove proizvode.

"Sve potiče sa naših voćnjaka i bašta. Plodovi su potpuno zdravi, bez hemije i organski. Pravimo sve vrste džemova, sokova, matičnih sokova. Sve je bez veštačkih boja i aroma. Odlučili smo da imamo svega pomalo, da se ne baziramo samo na jednom proizvodu pa smo tako na police stavili salatu od šargarepe, paprike punjene sirom. Ali, pravimo i vino, rakiju i likere. Takođe, uzagjamo i pasulj i orahe", navodi Željko, koji svoje inženjersko znanje sada vešto primenjuje u pravljenju sopstvenih proizvoda.

Za sada redovno posećuju sajmove i ostale manifestacije posvećene zimnici. Oni uče od drugih i drugi uče od njih. Podela posla ne postoji. Kažu, samo su se dobro organizovali i zajedno su, kao porodica, prihvatili da je to je njihov posao - kao i svaki drugi. Samo je njihov u Boturićima, selu  ispod Vratarne, Željina i Kopaonika, na raskrsnici puteva Kruševac, Brus, Kopaonik, Vrnjačka Banja. 


Tagovi

Zimnica Ajvar Željko Marić Danica Marić Sušeni vrganj Ajvar sa pečurkama Boturići Džem od zelenog paradajiza Slatko od ljutih papričica


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!