Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatko od ruže
  • 14.12.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Surdulica

Od novinarstva do slatka, soka i sirćeta od latica ruže trendafil

Od latica ove ruže, stare pedeset godina, surduličanka Valentina Zlatković pravi slatko, sok i sirće. Kako ih pravi, saznajte u sledećem tekstu.

Foto: Privatna arhiva
  • 583
  • 275
  • 0

U podrumu surduličanke Valentine Zlatković i ove godine od slane i slatke zimnice nema - šta nema! Svako ko jednom uđe u njen podrum odatle ne izlazi sve dok detaljno ne pregleda od kog je sve voća i povrća napravila zimnicu. Većina njih se najviše zadrži kod polica na kojima stoji slatko od zelenih oraha, dudinja, šumskih jagoda, borovnica, smokvi, džema i soka od mušmula i meda od maslačka.

Međutim, kada dođu do tegli sa slatkom od latica ruža oni zastanu u čudu pitajući se od čega je ono napravljeno, a kada im kaže da je od latica ruža, svi odmah požele da ga probaju, potom i da kupe ovo slatko koje je ona svojim mušterijama prodavala po ceni od 950 dinara.

Slatko samo od stare sorte ruže

Slatko od latica ruža Zlatkovićeva je u početku pravila samo za svoje potrebe, ali kada je posle dvadeset godina provedenog u novinarstvu ostala bez posla, radeći na radiju i u više dnevnih i nedeljnih listova kao dopisnik, odlučila je da slatko od ružinih latica pravi i za prodaju kako bi dopunila kućni budžet.

Kako se pravi i ko proizvodi slatko od latica ruža?

"Ovo slatko isključivo pravim od stare sorte ruže koju mi u ovom kraju zovemo trendafil, a koju danas retko ko uzgaja na ovom području. Na moju veliku sreću jedan primerak ove ruže su ispred kuće sačuvali moji roditelji, koja i dan, danas svojim predivnim cvetovima krasi naše dvorište", kaže Zlatkovićeva.

Posle probanja i recept i izdanak

Tehniku pravljenja ovog slatka naša sagovornika je naučila od svoje majke i kume koje su joj pričale da se nekada, u surduličkom kraju, ni jedna bogata kuća nije mogla zamisliti bez ovog slatka kojeg danas, nažalost više nema na našim trpezama.

Zato se mnogi njeni gosti iznenade kada ih posluži ovim slatkom, a kada čuju koliko u sebi ima lekovitog svojstva u lečenju problema sa srcem, odmah joj zatraže recept, ali i da kupe sadnicu ove ruže. Sa svima njima ona je rado podelila svoj recept, ali i mlade izdanke kojih na njenoj ruži uvek ima.

Ruža i šafran za liker, slatko i džem

"Slatko od latica ruža se sprema veoma jednostavno i ta procedura se uopšte se ne razlikuje prilikom pravljenja ostalog slatka. Prvo se ušpinuje šećer sa vodom kao za svako drugo slatko, a onda se dodaju crvene latice ruža očišćene od belog dela. Tada će voda u kojoj se kuva promeniti boju, ali kada se ubaci limuntus dobiće prozirno crvenu boju po kojoj je ono prepoznatljivo", kaže ova vredna surduličanka i dodaje da prilikom kuvanja iz slatka treba obavezno uklanjati penu, a kada se skuva šerpa se odozgo mora poklopiti vlažnom krpom, a nakon hlađenja može se sipati u teglice.

Sirće od ruže idealno za skidanje temperature

Ove godine Zlatkovićeva je napravila vrlo malo ovog slatka zbog toga što ova ruža usled obilnih kiša i hladnog vremena nije mogla da formira dovoljno kvalitetnih cvetnih pupoljaka, pa je početkom maja kada cveta na njenim granama bilo vrlo malo cvetova, ali se zato potrudila da od njenih latica napravi predivan sok i sirće koje je idealno za skidnje telesne temperature.

Od latica ruža može da se napravi i dobar sok (foto: Julijana El Omari)

Sok od latica ruža je, prema njenim rečima, neprevaziđeni osvežavajući napitak leti i zato ga uvek ima u svom frižideru zato što se brzo i jednostavno pravi.

"Dovoljno je samo da se u vodu stave latice ruža, limuntus i šećer i kada odstoji napitak je spreman za korišćenje. Sirće od ruže počela sam da pravim kada sam saznala koliko je blagodetno za skidanje telesne temperature. Vidim da to ljudi iz moga kraja znaju pa neki i traže od mene da kupe po neki litar sirćeta. Recept sam našla na internetu i po njemu ga i danas pravim. Počela sam sama da pravim i jabukovo sirće jer je ono osnova za pravljenje ovog."

Umetna i za ručne radove

Ova žena nije vešta samo u spremanju zimnice već i u ručnim radovima. Do sada se uspešno oprobala i u dekupažu, heklanju, pletenju i šivenju. Svoje ručne radove izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Surdulici, Vladičinom Hanu, Vranju, Bosilegradu i Bugarskom gradu Ćustendilu.

Talentovana i za dekupaž, heklanju, pletenju i šivenju (foto: Privatna arhiva)

Vremenom je toliko usavršila dekupaž tehniku da joj je rukovodstvo Kulturnog centra Surdulice poverilo da im ovom tehnikom restaurira kredenac i pegle na žar.


Tagovi

Slatko od ruže Valentina Zlatković Sirće od ruže Sok od ruže Ruža trendafil Latice ruže


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao