Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza virusa korona
  • 16.06.2020. 18:00

Niži PDV na alkoholna pića bi spasio pivare, vinare i ugostitelje?

Snižavanje stope PDV-a na alkoholna pića u celoj Evropi pomoglo bi naporima ugostiteljskog sektora da vrati posao u normalu i oporavi se od ekonomskog uticaja virusa korona, tvrdi Pjer-Olivije Bergeron, generalni sekretar Udruženja evropskih pivara.

Foto: Depositphotos/joshuarainey
  • 105
  • 29
  • 0

Evropski ugostiteljski sektor, koji se uglavnom sastoji od malih i srednjih preduzeća, teško je pogođen zabranama čiji je cilj sprečavanje širenja virusa korona. 

Mnogo ovakvih preduzeća se bori za oporavak nakon zatvaranja i traži načine brzog povratka u 'normalu' jer se turistička sezona takođe postupno ponovo otvara. Bez obzira na to, kafići i restorani još uvek neće moći da rade punim kapacitetom neko vreme jer će morati da budu preduzete brojne mere zaštite, poput socijalne distance.

Zatvaranje restorana i kafića utiče i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Ako može Nemačka mogu i ostale države?

Neke države članice su već primenile niže stope PDV-a na hranu i bezalkoholna pića, a ponegde i na alkohol. Jedan takav primer je nemačka vlada, koja je nedavno odlučila da snizi PDV na alkohol sa 19 odsto na 16 odsto. Za evropske pivare ovo je 'kreativan' potez koji bi trebalo da prate i drugi.

"Ako je Nemačka sposobna da snizi PDV sa 19 na 16 odsto, tada bi to mogle da učine i druge države članice", izjavio je za euractiv Pjer-Olivije Bergeron, generalni sekretar Udruženja evropskih pivara.

Bergeron kaže i to da nema potrebe za novim zakonodavstvom, budući da je okvir politike već na snazi.

"U zakonodavstvu o porezu na promet možete da pronađete snižene stope za manje pivare, snižene stope za pivo sa manje alkohola, odlaganje ili čak povrat poreza na pivo koje nije konzumirano i koje je trebalo da se uništi. Sve je to moguće", rekao je Bergeron i pozvao je izvršnu vlast Evropske unije da pokrene inicijativu u tom smeru, kao što je to već uspešno uradila sa ekonomijom, ohrabrujući vlade zemalja članica da granice ostanu otvorene.

Ekspanzija zanatskog pivarstva dovela do velikog rasta proizvodnje hmelja u SAD

Kako bi države imale korist od nižih stopa PDV-a?

Na pitanje kako bi država mogla da ima koristi od sniženih stopa PDV-a na alkohol, odgovorio je da može da pruži bezbroj primera.

"Kad god su vlade donele odvažnu odluku o smanjenju indirektnog poreza, posebno na pivo, državni prihod se automatski povećavao. Takvo je moje iskustvo u poslednjih 15 godina”.

Prema procenama, evropski sektor piva izgubio je jednu trećinu svog tržišta zbog mera zatvaranja, a uticaj je bio posebno očigledan na malim pivarama koje nisu mogle da izađu na tržište.

"Još u decembru 2019. uspeo sam da izvestim da Evropa broji više od 10.000 pivara. Mislim da za godinu dana verovatno neću moći da prijavim ovaj broj", upozorio je.

Ugostiteljski sektor vrši pritisak na Komisiju

U poslednjih nekoliko sedmica, organizacije koje predstavljaju ugostiteljski sektor kao i industriju hrane i pića poslale su niz pisama institucijama Evropske unije tražeći trenutno delovanje.

Jedna takva je i "FoodDrinkEurope" koja poručuje da su preduzeća u ugostiteljsko-turističkom sektoru obično imala koristi od mera Evropske unije i nacionalnih mera preduzetih kao odgovor na krizu zbog virusa korona, uključujući podršku likvidnosti i fiskalnu olakšicu.

Sve više hmelja na vojvođanskim njivama

"Osim toga, pozvali smo Komisiju da podseti države članice na postojeću mogućnost primene sniženih stopa PDV-a na određene prehrambene proizvode kao i pića, što bi podržalo potražnju potrošača za obnovu sektora", poručili su iz ove organizacije.

Plan oporavka koji je nedavno predložila izvršna uprava Evropske unije nudi niz alata, bespovratnih sredstava i pozajmica, evropskim malim i srednjim preduzećima kako bi se izborile sa krizom koja ih je zadesila. Iako su u predlogu Komisije bespovratna sredstva istaknutija od kredita, kritičari sugerišu da pritisak takozvanih 'štedljivih' zemalja, koje teže pozajmicama, može u suštini da promeni saldo.

Francuzi govore i o pivu, ne samo o vinu

Podsećamo, vinske zadruge Francuske, Italije i Španije apelovale su na Evropsku uniju da izdvoji 350 miliona evra za evropski projekt destilacije u iznosu od 10 miliona hektolitara. Međutim, sniženje PDV-a moglo bi da ih spase od loše prodaje i logistike, a vina ne bi morali da destiluju u etanol za proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Osvrćući se na lekcije iz ove pandemije, Bergeron je priznao da je bilo i pozitivnih elemenata. Kaže kako je prvi put čuo zvaničnike Evropske unije i vladajuću stranku kako razgovaraju o barovima i kafićima kao delu društvenog tkiva Evrope.

"Čuo sam francuskog premijera kako govori o pivu onoliko koliko je pre govorio o vinu, a znate, francuska kultura je vrlo usredsređena na vino. Dakle, postoje stvari koje se kreću u dobrom smeru ", zaključio je Bergeron.


Tagovi

Vinari Pivari Ugostitelji Smanjenje PDV Porez na dodanu vrednost Virus korona kriza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]