Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od obora do stola
  • 17.03.2022. 12:00

Nenad Budimović o mesu "Poreklom iz Srbije": Prednost domaćem treba da bude potencirana

U eri globalne dostupnosti proizvoda, države se na različite načine dovijaju da posebno obeleže robu sa domaćeg tržišta. To je naročito izraženo u sektoru hrane. S tim u vezi, uskoro će u našim trgovinama meso i proizvodi od mesa biti jasno obeleženi.

Foto: Đorđe Simović
  • 322
  • 91
  • 1

Meso iz Srbije, od 1. aprila će u prodajnim objektima biti posebno obeleženo. Kako je do svega došlo i kakve benifite mogu očekivati svi u domaćem proizvodno-prodajnom lancu za Agroklub je govorio sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

Prednost za farmere, povećanje potrošnje

Na koji način će biti obeleženo meso i proizvodi od mesa?

Dopuna i izmena pravilnika o deklarisanju, obeležavanju i reklamiranju hrane nalaže da od 1. aprila 2022. godine meso poreklom iz Srbije bude obeleženo u svim trgovinama koje se bave tom delatnošću. Dugo se pričalo o toj inicijativi. Privredna komora Srbije je pre godinu i po dana insistirala na dopuni tog pravilnika i na kraju je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo i izmena pravilnika je doneta.

Meso i proizvodi od mesa iz Srbije od 1. aprila sa posebnom oznakom

Glavno je da će sve vrste mesa koje se proizvedu u Srbiji biti obeležene kao domaći proizvod. Tačno je propisan znak i njegova veličina. Moraće da stoji u svim raslhladnim vitrinama gde je izloženo meso za prodaju. Na taj način će, prvenstveno kupci, imati informaciju da kupuju domaći proizvod, a šire gledano, pozitivno će se odraziti i na povećanje potrošnje srpskog proizvoda tako da će čak i farmeri moći da osete prednosti primene tog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Koji su uslovi da bi meso bilo obeleženo oznakom "Poreklom iz Srbije"?

To znači da su životinje odgajane u Srbiji, kada pričamo o svežem mesu. Kada pričamo o proizvodima od mesa, oni moraju da sadrži više od 50 odsto domaće sirovine. Dakle, pričamo o prerađevinama od mesa.

Informativni seminar u PKS-u

Ko i kako će kontrolisati da ne dođe do zloupotreba?

Kontrolisaće inspekcijski organi, naravno, pošto mesne industrije i uvoze meso i imaju tačno koliko su uvezli i koliko su prerađevina i svežeg mesa plasirali na tržište. Tržištna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija će se baviti ovim. Jednostavno, sledljivost mora da se primeni: odakle je životinja i gde je uzgajana. Cela dokumentacija koja je i do sada postojala samo će ona biti usmerena na domaći proizvod.

Sveže meso životinja odgajane u Srbiji imaće oznaku (foto: Marinko Petković)

Da li će biti nekog tranzicionog perioda ili svi proizvodi moraju biti obeleženi od 1. aprila?

To je pitanje više za Ministarstvo poljoprivrede, ali koliko sam u kontaktu sa kolegama, izmene i dopune pravilnika, stupaju na snagu 1. aprila. Mi ćemo organizovati informativni seminar naredne sedmice u Privrednoj komori Srbije gde ćemo pozvati sve učesnike u ovoj vrsti posla, od odgajivača do trgovinskih lanaca da im direktno omogućimo pitanja i odgovore na nejasnoće u primeni ovog pravilnika. Verovatno će postojati početni period gde će se trgovci i proizvođači uvesti u celu primenu pravilnika.

Proizvod više vrednosti

Sigurno ste bili u kontaktu sa svim činiocima u ovom poslu. Kako su domaći odgajivači, ali prerađivači i trgovci reagovali na izmenu Pravilnika i svega novoga što on donosi?

U principu, do izmene pravilnika došlo je na inicijativu ove dve kategorije, odgajivača i prerađivača. Podsetiću da životinje koje su uzgajane u Srbiji su hranjene sojom koja nije genetski modifikovana. To je ona prednost koju želimo da potenciramo. Reč je o proizvodu više vrednosti. Naša proizvodnja je zato i skuplja i na mnogim tržištima nismo ni konkurentni. Jeste to malo više posla za trgovce, ali verujem da ćemo svi biti na dobitku.

Logično da bi trebalo da postoji korelacija između donošenja Pravilnika i povećanja proizvodnje mesa. Da li očekujete da će se to i dogoditi?

Da li ste prehrambene patriote?

U nekoj perspektivi sigurno će imati efekat koji se i očekuje. Možda neće u prvom trenutku da sve to bude vidljivo i opipljivo, ali će potrošačima dati potrebnu informaciju šta kupuju da izbegnemo više priče "uvezeno, zamrzavano, pa odmrzavano, loš kvalitet, …". Ja ne tvrdim da je toga bilo, ali se dosta pričalo na tu temu. Na taj način će i to biti regulisano što bi trebalo da da pozitivan efekat.

Sigurno da je Privredna komora Srbije skenirala naše tržište svih ovih godina. Koliko našem potrošaču uopšte znači da je meso proizvedeno u Srbiji?

To je dobro pitanje. Naši potrošači su specifični u odnosu na okruženje. Pretežno gledaju šta je jeftinije. Mislim da situacija polako sazreva u pozitivnom smislu da kupujemo domaće. To ne znači da drugo nije dobro. Ali, prednost domaćem trebalo bi da bude potencirana, a sasvim je normalno da kupujemo kvalitetetno meso proizvedeno u Srbiji.


Tagovi

Oznaka Meso Domaći proizvod Kvalitet Nenad Budimović Obeležavanje mesa


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."