Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 28.02.2019. 12:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Nemanja Stefanović ljubav prema ekonomiji zamenio pivarstvom

Nemanja Stefanović iz Obrenovca, diplomirani je ekonomista, ali se bar za sad svojom strukom ne bavi. Pre četiri godine Nemanja je sa svojim kolegama krenuo u proizvodnju piva, a danas proizvodi više od petnaest vrsta ovog napitka od hmelja.

Foto: Nemanja Stefanović
  • 290
  • 49
  • 0

Kažu da ko ima dobru ideju, i zna kako da je realizuje na pola puta je do uspeha. Na taj put, sam je, pre šest godina krenuo Nemanja Stefanović. Početna ideja bila je napraviti dobro i kvalitetno pivo. Od tada do danas, iz ove proizvodnje izašlo je petnaest različitih vrsta piva. Ipak, sam početak nije bio nimalo lak.

"Ja sam pre svega ovoga kod kuće kuvao pivo više puta i sam proces je dugotrajan i mukotrpan, najpre treba izbabrati najbolje moguće sirovine jer je to 99% posla, nakon toga sama tehnologija, tj. recept za samo pivo, kao i oprema," započinje svoju priču Nemanja Stefanović. 

Za godinu dupliran broj zanatskih pivara

U dobrom pivu svi vitamini

Proces proizvodnje traje mesec dana, a danas mu za razliku od perioda kada je počinjao u tom poslu pomažu kolege. U periodu od tridesetak dana nastaje pivo koje se, kako kaže ne može nazvati običnim.

"To je sve, samo ne obično pivo to je nepasterizovano, nefiltrirano pivo. To znači da nije tokom postupka pasterizacije i filtracije ubijeno sve ono što treba u pivu, tj. to je živ proizvod, nije izvađeno iz piva sve ono što u pivu treba da bude, minerali, vitamini, B2, B6, B12 kao i cela paleta minerala i vitamina," kaže Nemanja. 

Po profesiji ekonomista, Nemanja je da bi ušao u ovaj posao morao mnogo da uči, možda je to razlog što je u poslednje četiri godine proizvodnja znatno uvećana.

"Krenuli smo pre četiri godine, sa dve tone mesečno, danas imamo petnaest tona mesečno, a plan u naredne dve godine je oko trideset do četrdeset tona mesečno“.

U dobrom pivu svi vitamini (Foto: Nemanja Stefanović)

Pivo sa ukusom cvekle, meda, kurkume

U pivari Tron nastaju piva različitih boja i ukusa, u osnovi svega su naravno hmelj i kvasac. Piva koja imaju više hmelja u sebi su dugotrajnija jer hmelj ima funkciju da konzervira i sačuva pivo, ali i da mu da ukus.

"Ukoliko se u pivu oseća neki citrus ili mango to je sve dobijeno od sorte hmelja koje daje te arome u pivu kod piva možemo da eksperimentišemo koliko hoćemo, napravili smo pivo sa cveklom, tako da smo u kuvanju piva u određenom procesu ubacili matični sok cvekle i dobili pivo sa cveklom od 7% alkohola," kaže Nemanja. 

Kako napraviti pivo u kućnoj radinosti?

Proces proizvodnje omogućava eksperimentisanje sa ukusima, tako je nastalo pivo sa šargarepom, medom i kurkumom. Da su na pravom putu potvrdili su pre nekoliko meseci kada je paleta njihovih proizvoda stigla i do Belgije, najvećeg izvoznika piva u Evropi.

Pivo u Egiptu i Mezopotamiji već u 5. milenijumu p.n.e.

Pivo je gotovo staro kao i sama civilizacija. Prvi pisani dokazi o njegovom postojanju datiraju iz drevnog Egipta i Mezopotamije već u 5. milenijumu p.n.e. Ljudi su u to doba pili pivo iz velikih posuda pomoću slamke, a pivo koje je bilo proizvedeno tada bilo je mutno i nefiltrirano, a slamke su služile da zaustave gutanje gorkih ostataka fermentisanih žitarica.

Hmelj je biljka 2018.! Može se piti, jesti i spavati na njemu!

Do 2. milenijuma p.n.e. Babilonci su razvili oko 20 različitih vrsta piva, a njegova popularnost se brzo proširila po celom Egiptu i mediteranskom području. Pivo i sama njegova proizvodnja je postala toliko važna za Egipćane da su pisari izmislili nove hijeroglife da ih dokumentuju.

Čak su i faraoni sahranjivani sa kvascem i ječmom u svojim grobnicama, tako da oni mogu okusiti malo piva i u zagrobnom životu. 


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Tagovi

Pivarstvo Pivo Hmelj Nemanja Stefanović Pivara Tron Proizvodnja piva


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.