Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na meso
  • 14.01.2020. 18:00

Nemačka želi da uvede poseban porez na meso

Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da Nemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde evra na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine među zemljama Evropske unije.

Foto: Pixabay/FERMOSERGIO
  • 213
  • 28
  • 0

Meso je relativno jeftina namirnica za potrošače u Nemačkoj, ipak to bi se ubrzo moglo promeniti ako se prihvati zahtev za uvođenje posebnog poreza. Naime, zbog velikog uticaja mesne industrije na klimu i zagađanje okoline, brojni političari od leta vode rasprave o povećanju poreza na tu namirnicu.  

Poseban porez bi pomogao u očuvanju okoline

U Berlinu u petak počinje Međunarodni sajam hrane i poljoprivrede "Green Week", a konzervativna ministarka poljoprivrede Donje Saksonije, Barbara Ote-Kinast (Barbara Otte-Kinast) odlučila je tom prilikom ponovo da pokrene ovo pitanje te čak predložila uvođenje posebnog poreza na ovu namirnicu radi stvaranja većih prihoda i očuvanja dobrobiti životinja, navodi Euroactiv

Tamošnji su političari zajedno sa Zelenima predložili povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za meso, na standardnu stopu od 19%. Trenutno se meso oporezuje po sniženoj stopi od 7% kao i većina namirnica.

Promena bi koristila samo državi, a stočarima ne bi nikako pomogla

Brojni kritičari tvrde da bi povećanje cena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju konzumacije mesa, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare. Ipak, postoji način na koji bi se to moglo rešiti, a kao jedno od rešenja je ponudio Albert Stegeman (Albert Stegemann), iz Hrišćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel: "Dodatni porezni prihodi trebaju se upotrebiti za podršku stočarima što će im pomoći u restrukturiranju.“   

I Nemačko udruženje farmera se izjasnilo oko teme: "Dobrobit životinja i zaštita klime ne služe ako nemački poljoprivrednici nastave sami ulagati u više standarde uzgoja, a istovremeno je na tržištu meso nižih cena iz drugih zemalja EU-a ."

Nijedna država članica Evropske unije nije uvela dodatni porez na meso

Kako piše Euroactiv, Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da Nemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde evra na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine među zemljama Evropske unije (EU).

Ko su najveći svetski proizvođači poljoprivrednih proizvoda?

U EU, stope PDV-a zavise od svake države članice. Trenutno nijedna zemlja EU ne nameće porez na meso, iako Švedska i Danska godinama raspravljaju o toj temi.

Za 2020. nemačko ministarstvo poljoprivrede najavilo je "Strategiju budućnosti stočarstva", čiji bi rezultati trebali biti predstavljeni u februaru.


Tagovi

Porez na meso Nemačka Zaštita okoline Političari PDV


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.