Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 08.03.2021. 14:00

Nedoumice oko proizvodnje jakih alkoholnih pića - registrovati se ili ne?

Procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, a do sada je u registar nadležnog ministarstva upisano njih 30. 

Foto: Depositphotos/ba1istic
  • 257
  • 48
  • 0

Zbog niske cijene voća koje nije u prvoj klasi i ne može da se plasira za upotrebu u svježem stanju, priličan broj gazdinastava koji se bavi proizvodnjom voća i grožđa shodno tome da li imaju sudove za vrenje kljuka, kazan za destilaciju i sudove za destilat, određenu količinu ovog van klasnog voća preradi u rakiju, navodi stručnjak za voćarstvo iz Poljoprivredno stručne službe Smederevo, u susjednoj Srbiji, Boban Marković.

Iako smo na pragu nove voćarske sezone, stare nedoumice oko registracije poljoprivrednog gazdinstva i zakonske prodaje i dalje muče pojedine proizvođače.

Ko smije prodavati rakiju?

Zavisno od gazdinstva, proizvedu se manje količine koje su namjenjene potpuno ličnoj potrošnji dok pojedinci obave preradu veće količine i izdestilišu više rakije sa vizijom prodaje tog viška ali nisu upoznati sa propisima koji se odnose na proizvodnju i promet ovog pića, ističe Marković.

Nedavno je pokrenuta rasprava na zvaničnoj Facebook stranici Udruženja Rakija i rakijaši o tome da li hobi proizvođači koji nisu registrovani mogu učestvovati na festivalima i sajmovima.

Kako su objasnili iz pomenutog udruženja, Zakon dozvoljava proizvodnju za lične potrebe, ali zabranjuje prodaju hobi proizvođača. Međutim, dozvoljena je i savjetovana kontrola kvaliteta na Festivalima.

"Za slanje uzoraka na kontrolu kvaliteta, takođe, ne treba registracija, šta više poželjno je da svi hobi proizvođači urade analizu na zdravstvenu ispravnost, kvalitet i senzoriku. Tu ne postoje ograničenja u zakonu", objašnjavaju njegovi članovi.

Obezbijediti kvalitet i sigurnost proizvoda

Kako smo nedavno pisali, procedura registracije proizvođača jakih alkoholnih pića nije komplikovana, a do sada je u registar nadležnog ministarstva upisano njih 30. Proizvoditi rakiju i druga alkoholna pića za sopstvene potrebe nije u našoj zemlji zabranjeno, ali jeste stavljati ih u promet i prodaju.

U skladu s tim, nadležni žele da detaljnije upoznaju stanovništvo sa zakonima koji bi definisali ovu oblast poljoprivredne proizvodnje.

"S obzirom na to da je sama procedura registrovanja proizvođača jakih alkoholnih pića jednostavna, kao i da je do sada u registar resornog ministarstva upisano njih tridesetak, a svi poljoprivrednici koji žele da se bave ovim poslom, trebaju pokrenuti proces registracije", navodi se u Inspektoratu.

Više nema prodaje rakije proizvedene za sopstvene potrebe?

Da bi neko pravno lice ili preduzetnik mogli da se time bave, moraju ispunjavati određene uslove, čiji cilj je obezbijediti kvalitet i sigurnost finalnog proizvoda namijenjenog konzumiranju.

U cilju zaštite prava potrošača, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana, kao i svaki drugi proizvod namijenjen za neposrednu potrošnju, kako bi konzumenti imali uvid u sve relevantne činjenice o njemu.


Tagovi

Rakija Hobi proizvođači Prodaja Zakon Festivali Kvalitet Rakija i rakijaši


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...